Tevreden klanten gingen
u reeds voor
Meer dan 2000 installaties
opgeleverd
Heeft u een Toyota ProAce Electric maar nog geen geschikte laadpaal of wandlader? Of is uw huidige laadoplossing aan vervanging toe? Wij hebben tal van laders geschikt voor zowel particulier als zakelijk gebruik. Ons leveringsprogramma bestaat uit topmerk laders van A-merken als Alfen, EVBox, Lanova, Wallbox en Webasto. De Toyota ProAce Electric is de eerste volledig elektrische bestelbus van het Japanse Toyota. De ProAce Electric wordt gekenmerkt door zeer aangenaam rijgedrag en een respectabel laadvolume van 4,6 kubieke meter, biedt plek aan drie personen en heeft een WLTP-actieradius van 230 kilometer. Zoals ook het geval is bij andere elektrische voertuigen, is het bij de Toyota ProAce Electric belangrijk om de accu regelmatig op te laden. Dit is helemaal het geval voor zakelijke gebruikers, zoals loodgieters, aannemers, en bezorgers. Hierom is het slim om een goed passende A-merk laadoplossing uit te kiezen – zo weet u zeker dat het goed zit.
De Toyota ProAce Electric is een elektrische bedrijfsbus leverbaar in uiteenlopende uitvoeringen. Zo zijn er drie basis modelvarianten, de Compact, de middelgrote Worker en de nóg grotere Long Worker. Daarnaast zijn er uitvoeringen met een dubbele cabine met plek voor zes inzittenden, een open laadbak of een kipper. Ondanks de vele varianten is elke Toyota ProAce Electric uitgerust met dezelfde aandrijflijn. Wel hebben eventuele kopers keuze uit twee accupakketten. Het standaard accupakket heeft een capaciteit van 50 kWh. Het grotere pakket beschikt over een capaciteit van maar liefst 75 kWh wat een veel grotere actieradius mogelijk maakt. Voor het opladen van de accu beschikt elke ProAce Electric bedrijfsbus over een boordlader met 7,4 kW aan AC-laadvermogen en een Type 2-laadaansluiting. Optioneel is de ProAce Electric ook leverbaar met een sterkere 11 kW boordlader.
Uitvoering | Accu | AC-laadvermogen | Aansluiting |
Toyota ProAce Electric | 50 kWh | 7,4 / 11 kW | Type 2 |
Toyota ProAce Electric | 75 kWh | 7,4 / 11 kW | Type 2 |
Niet elke lader is geschikt voor de Toyota ProAce Electric. Dit hangt immers af van het benodigde laadvermogen en de elektrische aansluiting. Gezien het feit dat de ProAce Electric standaard over 7,4 kW aan AC-laadvermogen beschikt, heeft u minimaal een lader met minimaal dit vermogen nodig. Maar dan bent u er nog niet. De lader zelf heeft namelijk ook een aansluiting op de groepenkast nodig met voldoende elektrische capaciteit. In het geval van de standaard 7,4 kW aan AC-laadvermogen is ten minste een 1-fase 32A aansluiting noodzakelijk. Heeft u gekozen voor de optionele 11 kW boordlader, dan is een 3-fase 3 x 16A aansluiting benodigd.
Met ons installatiepakket hoeft u zich geen zorgen te maken over de montage van uw nieuwe laadstation. Een bij ons aangesloten, gecertificeerd monteur regelt de installatie van A tot en met Z voor u. Uiteraard geschiedt de installatie op vakkundige wijze en beschikt de monteur over alle benodigde papieren. Iedere geïnstalleerde laadpaal wordt gebruiksklaar opgeleverd.
De laadtijd van de Toyota ProAce Electric rekent u eenvoudig uit aan de hand van de volgende rekensom. Eerst deelt u de accucapaciteit van de ProAce Electric door het AC-laadvermogen van de elektrische bedrijfsbus. Vervolgens deelt u de uitkomst van deze som door 0,85. Waarom? Op deze manier houdt u rekening met het energieverlies dat plaatsvindt tijdens het laadproces. Doorgaans gaat zo’n 15% van alle energie verloren. De formule voor deze rekensom ziet er als volgt uit:
Laadtijd = Accucapaciteit in kWh / AC-laadvermogen in kW / Energieverlies
Vullen we hier de specificaties van de Toyoto ProAce Electric 50 kWh zónder optionele boordlader in, dan krijgen we de volgende laadtijd:
50 kWh / 7,4 kW / 0,85 = 7,95 uur = 7 uur en 57 minuten
Met het 75 kWh accupakket wordt de laadtijd de helft meer. Dat kan voor veel mensen te lang zijn. De optionele 11 kW boordlader biedt dan uitkomst. Dan zal de laadtijd weer zo’n 8 uur bedragen. Is het laadvermogen van de lader niet gelijk aan het maximale laadvermogen van de ProAce Electric? Gebruik dan de laagste waarde van de twee.
Het is van belang om in te zien dat de bovenstaande berekening niet perfect is. Het is immers een eenvoudige weergave van een complex proces. Zo wordt er geen rekening gehouden met de rol van externe factoren, zoals de temperatuur en de elektrische aansluiting, die de laadtijd kunnen beïnvloeden.
De Toyota ProAce Electric is erg in trek onder zakelijke gebruikers. In principe zijn alle laders uit ons assortiment geschikt voor zowel zakelijk als particulier gebruik. Dankzij ons uitgebreide aanbod zijn wij in staat voor iedere situatie de passende laadoplossing aan te bieden, ongeacht uw wensen.
Door nu rekening te houden met uw plannen voor de toekomst doet u zichzelf een groot plezier. We zien namelijk regelmatig dat elektrische rijders nóg een elektrische auto of bestelbus aanschaffen. In dat geval zou het wel zo handig zijn als zij ook een lader hebben die twee auto’s tegelijk kan opladen. Kortom, nu alvast nadenken over uw toekomstige wagenpark kan absoluut geen kwaad.
Naast eerdergenoemde zaken, zoals het laadvermogen, de elektrische aansluiting en het type lader, zijn er ook nog andere dingen waar u rekening mee moet houden. Denk hierbij aan de hoeveelheid laadaansluitingen, het type laadkabel en diverse high-tech functionaliteiten.
Veel laders beginnen met laden zodra de laadkabel wordt aangesloten. Logisch, zou u denken. Maar, dit betekent in feite dat iedereen ‘zo maar’ gebruik kan maken van uw oplaadpunt. Om dit te voorkomen zijn er laders met een autorisatie-functie, zoals een RFID-lezer voor laadpassen of laaddruppels, een Plug & Charge optie of een smartphone applicatie.
Wilt u meerdere auto’s tegelijk kunnen opladen? Dan is een lader met een dubbele laadaansluiting, ook wel een dubbele socket genoemd, wel zo handig. Heeft u hier en in de toekomst geen behoefte aan, dan volstaat uiteraard een lader met een enkele socket.
Ook zijn er laadoplossingen met een vaste laadkabel. Deze nemen de veel voorkomende frustratie van het ‘telkens de laadkabel uit de laadruimte halen’ weg. Maar er is helaas ook een keerzijde. Namelijk, dat laders met een vaste laadkabel wat kwetsbaarder zijn. Dit maakt ze minder geschikt voor gebruik op een (semi) publieke plek.
Laders uitgerust met Dynamic Load Balancing voorkomen dat uw elektrische installatie overbelast raakt. Dit doen ze door automatisch het laadvermogen te reduceren zodra andere grote verbruikers worden ingeschakeld.
Laadstations zijn voorzien van de nieuwste technologische snufjes. Neem bijvoorbeeld zogenaamde online laders. Zoals de naam al doet vermoeden hebben deze laders een internetaansluiting. Hierdoor hebben ze allerlei handige functies, zoals een backoffice. Met een backoffice krijgt u inzicht in uw laadsessies en laadkosten – erg handig als u de kosten wilt verrekenen met uw werkgever of medegebruikers.
Wat is het verschil tussen een laadpaal en een wandlader? Het enige verschil zit ‘m in de naam. In tegenstelling tot wat sommigen denken, verschillen laadpalen en wandladers qua techniek nauwelijks van elkaar. Hét grote verschil is de wijze van montage. Daar waar de wandlader tegen de muur wordt gemonteerd, wordt de laadpaal aan een vrijstaande paal geplaatst. Helemaal niet zo ingewikkeld dus. Dit betekent echter niet dat deze keuze er niet toe doet. Welke voor u geschikt is hangt af van de beoogde laadplek. Beeld u zich in hoe de ‘laadsituatie’ eruit zal komen te zien en hoe de laadkabel en aansluitkabel zal lopen. Komt een laadpaal hier beter tot zijn recht of is een wandlader toch handiger?