Alleen A-merken
Snelle levering
Vakkundige installatie
Persoonlijk advies
EV-Expert

Laadpalen met zonnepanelen combineren?

Als u een laadpaal met zonnepanelen combineert, dan kunt u uw elektrische auto in principe gratis opladen. Bovendien maakt u dan gebruik van groene stroom, wat uiteraard veel beter voor het klimaat is. De combinatie van zonnepanelen en een laadpaal is daarom erg interessant.
Laadpaal thuis of Laadpaal bedrijfslocatie?
Voor welke auto zoekt u een laadpaal?
Bekijk alle laadpalen
9,8
score op

Elektrische auto gratis opladen met zonne-energie

Hoe werkt dat dan, uw auto gratis opladen met zonne-energie? In feite is dat heel eenvoudig. Uw laadpaal is aangesloten op uw groepenkast. Ook uw zonnepanelen zijn via een omvormer op de groepenkast aangesloten. Als u uw elektrische auto op de laadpaal koppelt op het moment dat er voldoende daglicht/zonlicht is, zal de opgewekte zonne-energie via de groepenkast worden gebruikt om uw laadpaal en andere elektrische apparaten in huis van energie te voorzien.

In principe maakt het daarbij niet uit welk type laadvoorziening u voor uw elektrische auto gebruikt. Een offline of online laadvoorziening, in de vorm van een laadpaal of wandlader, wel of niet met autorisatiefunctie, het maakt allemaal niet uit.

Laadpaal met zonnepanelen

Alleen overdag opladen?

Het bovenstaande principe werkt alleen overdag, als er voldoende daglicht of zonlicht aanwezig is, en de elektrische auto ook op dat moment aan het laadstation is aangesloten. Maar ook als u uw elektrische auto’s alleen ’s avonds of ’s nachts op kunt laden, zijn zonnepanelen heel voordelig. U kunt de opgewekte energie immers terug leveren aan het elektriciteitsnet. Die energie wordt weer verrekend met de energie op uw auto op te laden. Laten we dit iets uitgebreider uitleggen:

Als u uw zonnepanelen overdag meer energie opwekken dan u gebruikt, kunt het overschot aan energie aan het elektriciteitsnet terug leveren. Die terug geleverde energie wordt verrekend met de afgenomen energie als u meer energie gebruikt dan uw zonnepanelen opwekken. U betaalt zodoende alleen de energie die u meer gebruikt dan dat u opwekt. Als u in netto meer energie aan het net terug levert dan dat u verbruikt, krijgt u zelfs geld terug van uw energiebedrijf. Doordat u overdag energie aan het elektriciteitsnet terug levert, kunt u uw elektrische auto nog steeds heel goedkoop ’s nachts opladen.

Thuis opladen met zonnepanelen

Eigen energieopslag

Het is nu nog een beetje toekomstmuziek, maar over een tijdje komen er ook meer mogelijkheden om de door uw zonnepanelen opgewekte energie door middel van een stationaire accu in of bij uw woning op te slaan. Dan kunt u die energie gebruiken zodra er te weinig zonlicht is. Die technologie bestaat al maar is nu nog behoorlijk kostbaar. We verwachten dat een eigen energieopslag over een aantal jaren een stuk voordeliger zal zijn.

Thuis batterij

Salderingsregeling vervalt waarschijnlijk

Op dit moment is het zo, dat de energiebedrijven inderdaad het netto verschil aan energie in rekening brengen. Dit komt omdat het verrekenen van de opgewekte en afgenomen energie door de kWh-meter wordt bepaald. U betaalt dan ook alleen energiebelasting over de daadwerkelijk afgenomen energie. Dat heet de salderingsregeling. Die regeling komt waarschijnlijk per 2025 te vervallen. Dat gaat gelukkig niet in één keer, deze wordt zoals het heet uitgefaseerd.

Zodra de salderingsregeling niet meer van toepassing is, dan verrekent het energiebedrijf het verschil tussen de opgewekte en gebruikte energie. U betaalt dan ook een verschillend tarief voor de energie die u afneemt en terug levert.

 

Salderingsregeling

Laadpaal met zonnepanelen blijft heel voordelig

Uiteraard zullen de energiebedrijven altijd een hoger tarief berekenen voor de afgenomen energie berekenen, en een lager tarief voor de terug te leveren energie. Dat verschil is vanwege de onrust op de energiemarkt op dit moment niet goed te voorspellen. In ieder geval zal het de moeite lonen om te kijken of u tegen die tijd moet overstappen naar een voordeligere energieleverancier.

Dat maakt het in de toekomst wel een stuk ingewikkelder. Maar ongeacht of er wel of geen salderingsregeling is, het blijft heel voordelig om met zonnepanelen uw eigen energie op te wekken en daarmee ook uw elektrische auto op te laden. Energie wordt immers alleen maar duurder.

Salderen

Vehicle-to-Grid (V2G) technologie

De fabrikanten van elektrische auto’s zijn ook bezig om ze geschikt te maken voor Vehicle-to-Grid. Hiermee is het mogelijk om de accu van een elektrische auto als lokale energieopslag te gebruiken, en de opgeslagen energie in uw huishouden te gebruiken of om aan het net terug te leveren. Dan dient de accu van de elektrische auto als buffer om sterke schommelingen in de belasting van het elektriciteitsnet op te vangen.

Meer weten over Vehicle-to-Grid? Klik dan hier.

bidirectioneel laden

Wij helpen u graag verder
In 4 stappen de juiste laadoplossing in combinatie met zonnepanelen

Wij helpen u graag van A tot Z voor het uitwerken en installeren van een passende laadoplossing.

Stap 1

Kies uw auto en geef
uw voorkeuren aan

Geef uw automerk, -model en persoonlijke voorkeuren aan.

Stap 2

Krijg inzicht in de
geschikte laadstations

Ontvang een vrijblijvend advies en spreek met een EV-Expert.

Stap 3

Met of zonder
installatie op locatie

Wilt u dat wij de laadpaal bij u op locatie komen installeren?

Stap 4

Zorgeloos uw
auto opladen!

Nu kunt u uw elektrische auto thuis of op het werk opladen!

Welke laadpaal heeft u dan nodig?

Welke laadpaal u nodig heeft, kan afhangen van een aantal factoren. Het kan immers zo zijn dat u verschillende grote stroomverbruikers in huis heeft. Dan kan een laadstation met Load Balancing uitkomst brengen. Als u uw auto zakelijk rijdt, dan is het handig als de laadpaal of wandlader een ingebouwde, gecertificeerde kWh-meter heeft. In combinatie met een backoffice kunt u vervolgens de laadkosten automatisch laten factureren naar het bedrijf.

U vindt in ons aanbod tal van geschikte A-merk laadoplossingen voor thuisgebruik, ook in combinatie met zonnepanelen. U wordt via de keuzehulp bovenaan deze pagina eenvoudig op alle mogelijk opties gewezen. Zo kunt u heel gemakkelijk het voor u meest geschikte laadstation selecteren.

Onze keuze

Benieuwd naar onze keuze voor laders in combinatie met zonnepanelen? Doorloop dan door hier te klikken onze keuzehulp en krijg een overzicht van welke laders het best werken met uw zonnepanelen.

Laadpaal met zonnepanelen

Voordelen van laadpaal met zonnepanelen

Onderstaand vatten wij nog even de voordelen van een laadpaal in combinatie met zonnepanelen samen:

  • U kunt uw elektrische auto heel voordelig en vaak zelfs gratis opladen met de door uw zonnepanelen opgewekte energie.
  • Ook als u uw elektrische auto alleen ’s avonds of ’s nachts oplaadt, is het gebruik van zonnepanelen voordelig
  • De opgewekte energie wordt verrekend met de gebruikte energie. Als u meer energie opwekt dan gebruikt, krijgt u geld terug van uw energiebedrijf.
  • Met een eigen laadvoorziening bent u niet afhankelijk van de beschikbaarheid van publieke laadpunten.
  • Nagenoeg al onze laadoplossingen kunnen in combinatie met zonnepanelen worden gebruikt.

Kortom, het is heel voordelig om uw elektrische auto via uw eigen laadpaal op te laden met de energie die uw zonnepanelen opwekken. Het is een stuk goedkoper – en dat terwijl elektrisch rijden al veel goedkoper is – en u maakt uitsluitend gebruik van zelf opgewekte groene stroom.

zonnepanelen met elektrische auto

Ook de installatie wordt voor u geregeld

Uiteraard dient uw laadoplossing, ongeacht of het een laadpaal of wandlader is, vakkundig geïnstalleerd worden. Omdat dit specifieke installatiekennis vereist, is het beter als de installatie door een specialist wordt uitgevoerd. U kunt daarvoor gebruik maken van onze installatieservice. Een bij ons aangesloten monteur komt uw laadvoorziening bij u thuis installeren. Die monteur kan desgewenst ook het aanpassen of uitbreiden van uw groepenkast verzorgen. Uiteraard zorgen wij ervoor dat uw laadvoorziening dan geheel gebruiksklaar wordt opgeleverd.

Laadpaal installatie met zonnepanelen

Toestemming en/of vergunning

Er is voor het plaatsen van zonnepanelen op uw woning over het algemeen geen bouwvergunning benodigd. Informeert u evengoed daarvoor even bij uw gemeente. Als het een koopwoning betreft en de laadvoorziening komt op uw eigen terrein, heeft u daarvoor in ieder geval geen vergunning of toestemming nodig. Maar als het een huurwoning of koopappartement betreft, dan moet u toestemming hebben van respectievelijk de verhuurder en Vereniging van Eigenaren (VvE).

Vergunning zonnepanelen

Het begint met goed advies
Een passende laadoplossing in combinatie met zonnepanelen

Laaddirect kan ook in combinatie met zonnepanelen een passende en betaalbare laadvoorziening verzorgen. Doorloop daarom de laadpaal keuzehulp waarna wij u vrijblijvend voorzien van een passend advies.

Wij zoeken graag samen met u naar de meest geschikte laadoplossing.

btn

Laadoplossing voor thuis bespreken?

Advies nodig over uw ideale laadoplossing voor thuis? Onze EV-Experts staan voor u klaar.

img

No products in the cart.