Alleen A-merken
Snelle levering
Vakkundige installatie
Persoonlijk advies
EV-Expert

Bidirectionele laadpaal - V2G en V2H laden

Een bidirectionele laadpaal verandert geheel de manier waarop u gebruik maakt van uw elektrische auto. Zulke high-end laadpalen kunnen energie uit uw elektrische auto doorvoeren naar de energieverbruikers in uw woning, of dit zelfs terugverkopen aan uw energieleverancier. De auto zal dan als het ware dienen als een batterij. Dat is natuurlijk extra interessant als u een dynamisch energiecontract heeft, of als u energie uit de zonnepanelen wilt opslaan voor gebruik op een later moment.
Vrijblijvend advies aanvragen

  Bidirectionele laadpaal

  Een bidirectionele laadpaal kan dé gamechanger zijn in combinatie met de nieuwe generatie elektrische auto’s. Bidirectioneel laden is niet alleen duurzaam, maar ook kostenefficiënt. Wel staat deze revolutionaire techniek nog in de kinderschoenen; zowel vele geschikte laadpalen als geschikte auto’s moeten hun weg naar de markt nog vinden. Toch is er al het één en ander mogelijk, zo ook met een aantal laders die nu al beschikbaar zijn.

  Bidirectionele laadpaal wallbox

  Wat is een bidirectionele laadpaal?

  In feite is een bidirectionele laadpaal een laadpaal die stroom naar “twee kanten” kan doorvoeren. Normaliter kunnen laadpalen enkel op één manier laden, namelijk door simpelweg stroom door te voeren naar de accu van de auto. Een bidirectionele laadpaal heeft hiernaast ook de bijzondere functie om te kunnen ontladen. Dit betekent in de praktijk dat de woning en de bijbehorende apparaten voorzien kunnen worden van stroom vanuit de accu van de elektrische auto.

  Wat is een bidirectionele laadpaal

  V2G V2H V2L V2X

  Manieren van bidirectioneel laden

  Er zijn verschillende manieren waarop een bidirectionele lader een elektrische auto kan “ontladen”. De één is wellicht wat interessanter dan de andere:

  V2H

  V2H is de meest bekende manier van bidirectioneel laden. Dit staat dan ook voor Vehicle to Home. Dit houdt in dat er stroom vanuit de auto wordt gebruikt voor de woning en haar stroomverbruikers. Zo kan je auto dus functioneren als een thuisbatterij.

  V2G

  Vehicle to Grid is een manier waarmee je direct geld kan terugverdienen met je stroom. Vehicle to Grid betekent namelijk dat er stroom vanuit de auto wordt teruggeleverd aan het net. Bij sommige energieleveranciers is het dan mogelijk om stroom terug te verkopen. Dat geeft dus mogelijkheden om elke dag te verdienen aan het terugleveren van stroom.

  V2L

  Vehicle to Load betekent dat je stroomverbruikers direct op de auto kan aansluiten. De auto zal dan als het ware functioneren als een stopcontact. Zo kan je dus gewoon een laptop of elektrische fiets opladen, net zoals je dat zou doen bij een normaal stopcontact. Daarnaast kan je zelfs een andere auto opladen met je eigen auto. Bij al deze handelingen komt er dus in tegenstelling tot de eerdergenoemde technieken, geen laadpaal aan te pas (tijdens het ontladen). Voor de avonturiers onder ons is het wel een mooie functie, bijvoorbeeld als je op een roadtrip gaat.

  V2X

  Vehicle to Everything is dan weer de bundeling van al de bovenstaande technieken. In theorie zou je dus met een auto die geschikt is voor V2X je stroom zo een beetje overal kwijt kunnen.

  Waarom een bidirectionele laadpaal?

  Met een bidirectionele lader tover je je elektrische auto dus om tot een batterij. Dat is natuurlijk extra interessant als je een dynamisch energiecontract hebt. Zo kan je wanneer de tarieven laag zijn de auto zo vol mogelijk laden, om vervolgens de stroom van de auto voor het huis te gebruiken wanneer de tarieven weer hoog liggen.

  Heb je zonnepanelen? Ook dan is een bidirectionele laadpaal lucratief, zeker omdat de salderingsregeling wordt afgebouwd. Zo kan je zo veel  mogelijk van je overschot aan zonne-energie in de auto opslaan, om vervolgens, zoals je al raadt, dit weer op een later moment te gebruiken. Bijvoorbeeld in de avond, wanneer het verbruik bij de meeste mensen piekt. Dit is extra rendabel wanneer je een elektrische auto hebt met een grote accu en daarnaast veel opwekt met de zonnepanelen. Dan kan je dus zowel het huis voorzien van zonne-energie als ook nog de volgende dag rijden op deze zonne-energie. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook erg duurzaam.

  Bidirectioneel laden bij nood
  Toegegeven; bidirectioneel laden wordt nog niet grootschalig toegepast in Europa. Echter is dit in Japan de normaalste zaak van de wereld. Daar worden auto’s veelvuldig gebruik als reservebatterij. Zoals eerder genoemd dient de auto dan als back-up op het moment dat de stroom uitvalt. Hierdoor ben je dus in geval van nood niet afhankelijk van het net.

  goedkoop bidirectioneel laden

  Wij helpen u graag verder
  In 4 stappen de juiste laadoplossing voor thuis

  Stap 1

  Vrijblijvend advies
  aanvragen

  Een vrijblijvend adviesgesprek
  met één van onze EV-experts.

  Stap 2

  Ontvang een voorstel op maat

  Ontvang van ons een
  vrijblijvend voorstel
  op maat.

  Stap 3

  Met of zonder installatie
  op locatie

  Bestel uw lader met of
  zonder installatie.

  Stap 4

  Zorgeloos uw auto
  opladen

  Ga elke dag met een volle
  accu van huis dankzij uw
  nieuwe lader.

  bidirectioneel laden auto mogelijkheden

  Auto’s voor bidirectioneel laden

  Niet elke laadpaal kan bidirectioneel laden. Daarnaast kan ook niet elke auto overweg met deze technologie. De volgende auto’s zijn uitgerust met de mogelijkheid om bidirectioneel te laden:

  • BYD Atto 3
  • Honda e
  • Hyundai Ioniq 5
  • Kia EV6
  • Kia Soul
  • Lucid Air
  • MG 5
  • Nissan E-NV200
  • Nissan Leaf
  • Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid
  • Volvo EX 90
  • Polestar 3

  Kanttekening hierbij is wel dat sommige van deze modellen hier slechts voorbereid op zijn, waardoor de daadwerkelijke functie pas met een update bruikbaar zal zijn. Wil je echt zeker weten of je (toekomstige) auto bidirectioneel kan laden, dan is het aan te raden contact op te nemen met de fabrikant. Naar waarschijnlijkheid zullen ook de VW ID.3, ID.4, ID.Buzz, Cupra Born en de Renault Zoë EV zich bij dit rijtje voegen.

  Bidirectionele laadpaal kopen

  Natuurlijk is de lader ook een belangrijk onderdeel van deze revolutionaire techniek. In tegenstelling tot “normale” laders, beschikt niet elke bidirectionele lader over dezelfde stekker. Ook hierbij zul je dus moeten letten op het feit of de stekker van de lader in de auto past. Zo beschikken aantal bidirectionele laders op de markt over een CHAdeMO stekker of een CCS stekker.

  Uiteraard bieden wij deze bidirectionele laadpalen zelf ook aan. Neem gerust een kijkje naar de onderstaande laders of klik hier voor een overzicht in onze webshop.

  Bidirectionele laadpaal kopen
  Pre-Order

  Wallbox Quasar 2

  0.0 (0 reviews)

  De Wallbox Quasar 2 is een 11 kW bidirectionele laadpaal. Met deze DC-lader is het mogelijk om met uw auto het huis te voorzien van stroom of om stroom terug te verkopen aan de energieleverancier. Uiteraard is ook “normaal” opladen mogelijk. [PRE-ORDER. De definitieve prijs van de lader is vooralsnog onbekend. Door het pre-orderen van de lader reserveert u slechts de mogelijkheid om de lader te kopen bij de release tegen de prijs die ter zijner tijd bekend is]. Lees verder

  € 0,00 (€ 0,00 excl BTW)
  Nieuw

  Zaptec Pro 22 kW

  5.0 (1 review)

  De Zaptec Pro is een lader die zich perfect leent voor gebruik in een appartementencomplex of voor bedrijfsmatige toepassingen. Deze lader beschikt over een laadvermogen van 22 kW en is altijd verbonden met het internet via een 4G module. Dit maakt het mede mogelijk om meerdere laders online te beheren en de laadkosten te kunnen verrekenen met gebruikers. Daarnaast is de lader voorbereid om in de toekomst bidirectioneel te kunnen laden. [LET OP; voor een goede installatie is één backplate per lader vereist] Lees verder

  € 1.197,61 (€ 989,76 excl BTW)
  Levertijd: Gemiddeld 2 werkdagen

  Het begint met goed advies
  Bespreek uw wensen met één van onze EV-Experts

  Het team van Laaddirect staat voor u klaar om samen met u de beste laadoplossing voor uw bedrijf uit te zoeken.

   

  btn

  Bidirectionele laadpaal aanschaffen?

  Advies nodig over een bidirectionele lader? Onze EV-Experts staan voor u klaar.

  img

  No products in the cart.