0
Alleen A-merken
Snelle levering
Vakkundige installatie
Persoonlijk advies
EV-Expert

Laadpaal-installatie zonder zorgen

Laadpaal-installatie laten uitvoeren? Laaddirect staat voor u klaar om samen met onze gecertificeerde laadpaal-monteurs te zoeken naar de beste optie. Bij Laaddirect zijn de laadpaal-installatiekosten transparant en eerlijk, zo betaalt u nooit teveel voor een installatie.
Een laadpaal installatie

Installatie van de laadpaal

De installatie van een laadpaal kan een moeilijke klus zijn, omdat er wordt gewerkt met hoge spanning is het van belang dat dit professioneel wordt uitgevoerd. De eerste stap vindt dan ook plaats in de meterkast waar (indien nodig) een aardlekschakelaar wordt geplaatst om overbelasting van uw groepenkast te voorkomen. Daarna zal de voedingskabel vanuit de meterkast naar de laadpaal getrokken moeten worden. Er zal voor de installatie van de laadpaal dus geboord moeten worden en bij de meeste gevallen gegraven moeten worden zodat de voedingskabel op de juiste plaats uitkomt.

Waar houden we rekening mee bij de installatie?

Voor dat de laadpaal installatie gerealiseerd kan worden dient er rekening gehouden te worden met een aantal belangrijke zaken. Zo is het van belang dat u weet wat voor Fase aansluiting u thuis in uw meterkast hebt. Dit kan een 1 Fase of 3 Fase-aansluiting zijn. Aan de hand van deze aansluiting weet je namelijk wat het maximaal laadvermogen kan zijn voor de laadpaal.

Hiernaast is het belangrijk dat u weet waar de laadpaal geplaatst moet worden en wat de afstand is tussen de meterkast en de plaats van installatie. Dit is namelijk voor ons noodzakelijk om te weten in verband met eventuele graafwerkzaamheden en een eventueel een extra voedingskabel. Deze aspecten kunnen namelijk invloed hebben op de laadpaal-installatie kosten.

Ook is er plaatsingsinformatie nodig voor het bepalen of de paal op eigen terrein of openbaar terrein wordt geplaatst, dit zodat er eerst een eventuele vergunning aangevraagd kan worden bij de gemeente.

Als dit allemaal duidelijk is en de plek van plaatsing bepaald is wordt het van belang dat u kijkt naar wat welke functies u graag wilt hebben. Kijk bijvoorbeeld naar dynamic load balancing dat ervoor zorgt dat het beschikbare stroom optimaal wordt gebruikt voor het laden van je elektrische auto.

Bekijk installatie pakket
Zorgeloos uw laadpaal laten installeren
Kosten installatie

Vakkundige laadpaal installatie

Om een duidelijk beeld te krijgen van wat de laadpaal-installatiekosten zijn wordt er gekeken naar een aantal factoren. Op basis van deze factoren kunnen we namelijk een inschatting maken van de complete laadpaal installatie.

Bepalende factoren op een rij:

  • Welke Fase meterkast is er aanwezig?
  • Wat is de afstand tussen de meterkast en de locatie van de laadpaal?
  • Zijn er graafwerkzaamheden nodig?
  • Is er bestrating nodig?
  • Is er een kruipruimte aanwezig in het huis of pand?

Er dienen in sommige gevallen nog aanpassingen gedaan te worden in de meterkast of er moeten andere werkzaamheden uitgevoerd worden. Deze eventuele extra kosten worden naast het basis installatiepakket in overleg achteraf in rekening gebracht.

Wilt u weten wat de eventuele meerkosten zijn voor de extra werkzaamheden? Klik dan op de knop hieronder.

Basisprijs installatiepakket:

incl. BTW
Wat krijgt u bij de bestelling van een installatie?
Voorrijkosten
Arbeidskosten
Maximaal 10 meter
voedingskabel
Graafwerk tot
5 meter*
*Bestratingswerk niet inbegrepen
Het installatieproces Hoe gaat het in zijn werk?
Stap 1

Montage inplannen

Na bestelling wordt er contact met u opgenomen voor het maken van een afspraak.
Stap 2

Werkzaamheden uitvoeren

De monteur komt op de afgesproken datum langs en voert de werkzaamheden uit.
Stap 3

Zorgeloos laden

U bent klaar om gebruik te maken van uw nieuwe laadpaal!
Klanten aan het woord Zo beoordelen onze klanten ons
Ik werd goed geadviseerd door Laaddirect. De montage van de Wallbox bij mij thuis en op het werk is professioneel en op tijd verzorgd.
Tim Struijs
5.0
Gemakkelijk mijn laadpaal online besteld bij Laaddirect voor mijn nieuwe Tesla Model 3. De levering en installatie werd vakkundig verzorgd. Bedankt voor jullie inzet!
Daniëlle K.
5.0
Het was me niet duidelijk welke laadpaal het beste bij mijn situatie paste. Door het advies van Laaddirect heb ik toch de meest ideale laadpaal gevonden.
Karel Vlietstra
5.0
9,8 score op
op basis van 580 klantbeoordelingen
Vragen & antwoorden

Veel gestelde vragen over het installatieproces

Hoe monteer ik een laadpaal?

Hoe plaats ik een laadpaal? Dit begint als eerst bij het aanschaffen van de correcte laadpaal voor uw elektrische auto. Na de keuze te gemaakt te hebben heeft u een laadpaal welke gemonteerd word aan een paal, of een welke gemonteerd word aan de muur. Afhankelijk van het type systeem welke u heeft aangeschaft begint u met graafwerkzaamheden indien u een laadpaal heeft welke aan een paal gemonteerd is. Bepaal zelf de meest ideale positie van uw laadpaal en werkt dit uit tot aan de groepenkast. Wij van Laaddirect adviseren altijd om uw laadpaal in te installeren met een gecertificeerd certificaat.

Wilt u graafwerk vermijden? Dan adviseren wij een laadpaal te nemen van Wallbox. Dit type merk laadpaal monteer je gemakkelijk aan de muur.

Ook moet u zeker zijn van een voedingskabel, welke getrokken moet worden van de groepenkast naar de laadpaal. Hiermee sluit je de laadpaal namelijk aan. Bekijk of de groepenkast hiervoor geschikt is. lijkt de groepenkast of fase-aansluiting niet geschikt? Neem hiervoor contact op met de netbeheerder in jouw regio.

 

Waar hangen de installatiekosten van een laadpaal van af?

Dit hangt sterk af van waar de laadpaal wordt geplaatst en of er gegraven moet worden. Hoe verder de laadpaal van de meterkast verwijderd is, hoe duurder het wordt. Ook betaalt u natuurlijk voor de arbeidskosten van de monteur als u de paal professioneel laat plaatsen. Verder betaal u nog voor bijvoorbeeld het aantal meter stroomkabels.

Kan ik mijn laadpaal zelf installeren?

U kunt er voor kiezen om uw laadpaal zelf te installeren. Echter, dien u de benodigde kennis over het installeren volledig te hebben. Het plaatsen van een laadpaal is ingewikkeld en er kunnen gevaarlijke situaties optreden als u dit zelf doet zonder de benodigde kennis. Dit wordt normaal gesproken gedaan door professionele monteurs.

Wat is een 1-fase groepenkast?

Een 1 Fase-laadpaal maakt gebruik van een 1 Fase-meterkast die u veelal terug ziet in huishoudens. Deze meterkast heeft over het algemeen een aansluiting van 230V en een vermogen van 16 ampère. Een 1 Fase 16 Ampère-aansluiting kan een maximaal laadvermogen van 3,7 kW leveren.

Een ook voorkomende 1 Fase-aansluiting is 1 Fase 32 Ampère. Deze aansluiting kan bijna een 2 x zo groot vermogen leveren namelijk een maximaal vermogen van 7,3 kW. Kortom, deze groepenkast is over het algemeen voldoende voor normaal gelijktijdig verbruik van elektrische apparaten bij huishoudens. Voor 1-fase aansluitingen bestaan er genoeg soorten laadpalen.

Om dit verhaal wat duidelijker te maken hebben we hieronder een voorbeeldsituatie geschetst als we spreken over een 1 Fase 16 Ampère-aansluiting:
Auto: Nissan Leaf
Accucapaciteit: 40.0 kWh waarvan 36.0 kWh bruikbaar
Groepenkast: 1 Fase
Stroomsterkte: 16 Ampère
Aansluiting: 230 V

 

Rekenvoorbeeld:
Groepenkast x Aansluiting x stroomsterkte = Watt per uur / 1000 = kiloWattuur

1 fase x 230 volt x 16 ampère = 3680 watt /1000 = 3,7 kiloWattuur
Volle accu = Accucapaciteit / Laadvermogen per uur
Volle Accu = 40.0 kWh / 3,7 = 10,81 uur oplaadtijd

Wat is een 3-fase groepenkast?

Een 3 Fase-laadpaal maakt gebruik van een 3 Fase-meterkast die u tegenwoordig vaak terugziet bij nieuwbouwwoningen. Deze meterkast heeft over het algemeen een aansluiting van 230V en een vermogen van 16 Ampère. Met een 3 Fase 16 Ampère-groepenkast kan een maximaal laadvermogen van 11 kW worden gerealiseerd. Deze is dus 3x zo snel als een 1 Fase 16 Ampère-laadpaal. Echter is dit pas nodig als u een elektrische auto heeft die daadwerkelijk zoveel vermogen kan laden.

Er is namelijk in de meeste gevallen een aanpassing nodig in de meterkast naar 3 Fase. Voor deze installatie worden dus ook kosten gerekend. Let wel op dat de tarieven van de netbeheerder hoger zullen worden bij een verzwaring van uw aansluiting.   

Om dit verhaal duidelijker te maken hebben we hieronder een voorbeeldsituatie geschetst als we spreken over een 3 Fase 16 Ampère-aansluiting:
Auto: Tesla model 3
Accucapaciteit: 55.0 kWh waarvan 46.3 bruikbaar
Groepenkast: 3 Fase
Stroomsterkte: 16 Ampère
Aansluiting: 230 V

 

Rekenvoorbeeld:
Groepenkast x aansluiting x stroomsterkte = watt per uur
3 fase x 230 volt x 16 ampère=  11040 watt = 11kW
Volle accu = Accucapiciteit / Laadvermogen
55.0 kW = 55.0 / 11 = 5 uur laadtijd

Wat is het is het verschil van 1 en 3-fase groepenkasten?

Het verschil tussen een 1-fase en 3-fase groepenkast herkennen? Het beste wat u kunt doen is de groepenkast in uw woning of kantoorpand controleren. Indien er twee draden onderuit de groepenkast komen, is er sprake van een 1-fase aansluiting. Ziet u vier draden onderuit de groepenkast komen? Dan is er sprake van een 3-fase groepenkast. De 3-fase aansluiting zal gemiddeld 3 keer zo snel zijn voor het opladen van uw elektrische auto. Let hierbij dat u wel de correcte laadpaal hiervoor moet aanschaffen van uw elektrische auto.

Kan ik mijn netaansluiting verzwaren?

Ja, u kunt de netaansluiting zwaarder maken. Vaak verzwaren huishoudens naar een 3 fasige netaansluiting. Deze aansluiting is namelijk geschikt voor snellere laadmethodes en kan meer belast worden. Neem voor meer informatie hiervoor contact op met uw netbeheerder. Het verzwaren van een netaansluiting kost gemiddeld € 350 tot € 700.

Is het toegestaan om als werkgever laadpalen te plaatsen?

Een werkgever mag, mits dit op eigen terrein is, laadpalen laten plaatsen. Vaak worden deze geplaatst op een parkeerterrein of in een parkeergarage op het terrein. Steeds meer werkgevers stimuleren dit, aangezien het personeel steeds vaker kiest voor een elektrische auto.

Tips voor plaatsen van een laadpunt bij u thuis

Een laadpaal thuis begin met het zoeken van een geschikte locatie voor het plaatsen van de paal. Dit is belangrijk, omdat de kosten kunnen oplopen naarmate de paal verder van de meterkast is verwijderd. Er moet een voedingskabel komen die de paal van stroom gaat voorzien. Graafwerkzaamheden zijn daarbij gebruikelijk. Hoe meer er gegraven moet worden, hoe duurder de laadpaal. Ook moet uw meterkast het gewenste vermogen kunnen leveren. Tot slot is het ook belangrijk om te weten of u het verbruik wil gaan berekenen en wil doorfactureren aan de gebruikers.

Wat is een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar heet ook wel een verliesstroomschakelaar of aardewachter, en is een schakelaar die automatisch een elektrische installatie spanningsloos maakt zodra er te veel lekstroom optreedt. Kortom, raakt de elektrische installatie overbelast? Dan zorgt deze schakelaar ervoor dat de gehele spanning ervan af gaat om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Vraag een adviesgesprek aan

Heeft u vragen of advies nodig?

Heeft u nog vragen of advies nodig? Onze EV-experts staan graag voor u klaar om mee te denken over een geschikte laadoplossing voor uw situatie.
Persoonlijk advies

Welke laadpaal is het best voor uw situatie?

Laadpaal thuis of Laadpaal bedrijfslocatie?
Voor welke auto zoekt u een laadpaal?
Bekijk alle laadpalen

Geen producten in uw winkelmand.