Alleen A-merken
Snelle levering
Vakkundige installatie
Persoonlijk advies
EV-Expert

Laadpaal-installatie zonder zorgen

Laadpaal-installatie laten uitvoeren? Laaddirect staat voor u klaar om samen met onze gecertificeerde laadpaal-monteurs te zoeken naar de beste optie. Bij Laaddirect zijn de laadpaal-installatiekosten transparant en eerlijk, zo betaalt u nooit teveel voor een installatie.
Een laadpaal installatie

Installatie van de laadpaal

De installatie van een laadpaal kan een moeilijke klus zijn. De groepenkast moet vaak worden uitgebreid en er moet een aansluitkabel van de meterkast naar de laadpaal of wandlader worden getrokken. Er wordt hierbij gewerkt met spanningen van 230 en 400 volt. Vanwege de veiligheid en voor een betrouwbare werking is het belangrijk dat dit werk vakkundig en professioneel wordt uitgevoerd.

De eerste stap vindt dan ook plaats in de meterkast waar (indien nodig) een aardlekschakelaar in de groepenkast wordt geplaatst. Deze is nodig om de gehele elektrische installatie te beveiligen. Ook moeten er zo nodig extra groepen en zekeringsautomaten worden geïnstalleerd. Daarna zal er vanuit de meterkast een kabel naar de laadpaal getrokken moeten worden. Er zal vanwege die aansluitkabel in bijna alle gevallen geboord moeten worden. In de meeste gevallen komt er ook het nodige graafwerk aan te pas om de laadpaal op de groepenkast aan te kunnen sluiten.

Waar houden we rekening mee bij de installatie?

Voordat er wordt begonnen met de installatie van de laadpaal, dient er met een aantal belangrijke zaken rekening te worden gehouden. Dit om zeker te weten waar uw laadpaal moet komen, welk laadvermogen deze kan hebben, en of er componenten ten behoeve van extra functies geïnstalleerd moeten worden.

 

Elektriciteitsaansluiting

Zo is het van belang dat u weet hoeveel fasen uw elektriciteitsaansluiting heeft. Dit kan een 1-fase of 3 fasen-aansluiting zijn. Ook is het belangrijk om te weten wat de aansluitwaarde van de elektriciteitsaansluiting is. Deze gegevens kunt u doorgaans – aan de hand van uw postcode, huisnummer en laatste 6 cijfers van uw meternummer – achterhalen via de website van de netbeheerder.

De hoeveelheid fasen en aansluitwaarde bepalen het maximale laadvermogen van de laadpaal kan zijn. Indien niet toereikend, kunt u bij uw netbeheerder een andere/zwaardere elektriciteitsaansluiting aanvragen. Dit is niet in alle gevallen mogelijk, of zijn er beperkingen van toepassing. Ook zijn hier de nodige kosten mee gemoeid, en gaat er enige tijd overheen voordat deze wijziging gerealiseerd kan worden.

 

Plek van de laadpaal

Hiernaast is het belangrijk dat u weet waar de laadpaal geplaatst moet worden en wat de afstand is tussen de meterkast en de plaats van installatie. Dit is namelijk voor ons noodzakelijk om te weten in verband met eventuele graafwerkzaamheden en de lengte van de voedingskabel. Deze aspecten kunnen namelijk invloed hebben op de kosten van de installatie van de laadpaal.

Ook moet er bepaald worden of de laadpaal of wandlader op eigen terrein of openbaar terrein wordt geplaatst. In het laatste geval zal er een eventuele vergunning moeten worden aangevraagd bij de gemeente.

 

Extra functies

Als dit allemaal duidelijk is en ook duidelijk is waar de monteur de laadpaal moet plaatsen, is het tijd om te kijken of er eventuele extra functies gewenst of misschien zelfs nodig zijn. Met ‘dynamic load balancing’ kan er bijvoorbeeld voor worden gezorgd dat het laadstation, als er in huis nog andere grote stroomverbruikers (wasmachine, vaatwasser, wasdroger, elektrische verwarming) ingeschakeld worden, er geen overbelasting van de elektrische installatie ontstaat. Ook als er zonnepanelen aanwezig zijn, zullen er extra componenten geplaatst moeten worden.

Bekijk installatie pakket
Zorgeloos uw laadpaal laten installeren
Kosten installatie

Vakkundige laadpaal installatie

Om een duidelijk beeld te krijgen van wat de kosten van de installatie van de laadpaal zijn, wordt er naar een aantal factoren gekeken. Op basis hiervan we een behoorlijk goede inschatting maken van de kosten van de complete laadpaal installatie.

Onderstaande factoren bepalen grotendeels de kosten van de laadpaal installatie:

  • Welke meterkast (1- of 3-fasen) is er aanwezig?
  • Wat is de afstand tussen de meterkast en de locatie van de laadpaal?
  • Zijn er graafwerkzaamheden nodig?
  • Moet er bestratingswerk worden uitgevoerd?
  • Is er een kruipruimte aanwezig in het huis of pand?

Extra kosten

Er dienen in sommige gevallen nog aanpassingen gedaan te worden in de meterkast, of er moeten andere werkzaamheden worden uitgevoerd om de laadpaal of wandlader te plaatsen en installeren. Deze eventuele werkzaamheden worden in overleg uitgevoerd. De extra kosten van dit meerwerk worden achteraf – naast het normale installatiepakket – in rekening gebracht.

Wilt u weten wat de kosten voor de eventuele extra werkzaamheden zijn? Klik dan op de knop hieronder.

Compleet installatiepakket:

excl. BTW
Wat krijgt u bij de bestelling van een compleet installatie pakket?
Voorrijkosten
Arbeidskosten
Installatie load balancing
Maximaal 5 meter
voedingskabel en datakabel
Het installatieproces Hoe gaat het in zijn werk?
Stap 1

Montage inplannen

Na bestelling wordt er contact met u opgenomen voor het maken van een afspraak.
Stap 2

Werkzaamheden uitvoeren

De monteur komt op de afgesproken datum langs en voert de werkzaamheden uit.
Stap 3

Zorgeloos laden

U bent klaar om gebruik te maken van uw nieuwe laadpaal!
Klanten aan het woord Zo beoordelen onze klanten ons
Het traject naar een laadpaal is op een fijne wijze begeleid door Laaddirect. Zeer vriendelijke medewerkers, net werkende monteurs en een goede laadpaal.
G. M.
5.0
Goede laadpaal, ideaal in combinatie met zonnepanelen. Laaddirect heeft mij uitstekend geholpen vanaf begin af aan.
P. S.
5.0
Duidelijke offerte gehad, er werd altijd proactief meegedacht. Ik ben zeer tevreden over de Wallbox, die veel mogelijkheden biedt.
Luuk S.
5.0
Duidelijke offertes en prima informatievoorziening van tevoren. De monteurs werkten netjes en waren vriendelijk. De laadpaal werkt perfect.
M. L.
4.5
Een erg goede aanbieder voor laadpalen. Zij hebben binnen een paar weken al mijn laadpaal geïnstalleerd en bieden veel hulp als dat nodig is.
Carlos R.
5.0
9,8 score op
op basis van 580 klantbeoordelingen
Vragen & antwoorden

Veel gestelde vragen over het installatieproces

Binnen welk tijdsbestek wordt mijn laadpaal geïnstalleerd?

Bij Laaddirect wordt uw laadpaal na aanschaf gemiddeld binnen 2 weken gemonteerd. Er wordt in overleg met u een definitieve montagedatum ingepland.

Snel laadpaal installeren - hoe snel wordt laadpaal geïnstalleerd

 

Waar hangen de installatiekosten van een laadpaal van af?

De installatiekosten hangen van verschillende factoren af. Allereerst dient er gekeken te worden naar uw meterkast. Hierbij kan er indien nog niet aanwezig, nog een aardlekschakelaar worden geplaatst.
Heeft u een verouderde of 1-fase meterkast? Dan kan deze ook nog omgezet worden naar een (nieuwe) 3-fase meterkast.

Tijdens de installatie zelf zal er ook een voedingskabel vanuit uw meterkast naar het laadstation getrokken moeten worden. Hier kunnen nog graafwerkzaamheden bij komen kijken. In ons installatiepakket met als basisprijs € 497,- zijn de voorrijkosten, arbeidskosten, tot 10 meter voedingskabel en graafwerk tot 5 meter standaard inbegrepen.

Wilt u geen verrassingen achteraf?
Stuur ons dan foto’s van uw meterkast en gehele situaties, zo brengen wij samen in kaart wat de exacte kosten zullen worden.
Wij werken namelijk zo transparant mogelijk.

Bekijk hier het volledige installatiepakket.

Kan ik mijn laadpaal zelf installeren?

U kunt er voor kiezen om uw laadpaal zelf te installeren. Echter dient u wel de benodigde kennis in huis te hebben. Het plaatsen van een laadpaal is vrij ingewikkeld voor een niet-elektricien. Er kunnen zich gevaarlijke situaties voordoen indien u niet over de juiste kennis beschikt. Wij adviseren daarom om de montage van uw laadstation altijd door een gecertificeerde monteur uit te laten voeren. Wilt u gebruik maken van onze installatiediensten? Bekijk dan hier het installatiepakket.

Laadpaal installatie thuis

Wat is het verschil van 1 en 3-fase groepenkasten?

Het verschil tussen een 1-fase en 3-fase groepenkast herkennen? Het beste wat u kunt doen is de groepenkast in uw woning of kantoorpand controleren. Indien er twee draden onderuit de groepenkast komen, is er sprake van een 1-fase aansluiting. Ziet u vier draden onderuit de groepenkast komen? Dan is er sprake van een 3-fase groepenkast.

Met een 3-fase aansluiting zal er gemiddeld 3 keer zo snel geladen kunnen worden. Handig dus voor als u uw batterij snel weer volgeladen wilt hebben.

Kan ik mijn netaansluiting verzwaren?

Ja, u kunt de netaansluiting zwaarder maken. Vaak verzwaren huishoudens naar een 3 fasige netaansluiting. Deze aansluiting is namelijk geschikt voor snellere laadmethodes en kan meer belast worden. Neem voor meer informatie hiervoor contact op met uw netbeheerder. Het verzwaren van een netaansluiting kost gemiddeld € 350 tot € 700.

Wat is een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar heet ook wel een verliesstroomschakelaar of aardewachter, en is een schakelaar die automatisch een elektrische installatie spanningsloos maakt zodra er te veel lekstroom optreedt. Kortom, ontstaat er een gevaarlijke situatie door een lekkage in de stroomkring? Dan zorgt deze schakelaar ervoor dat de gehele spanning van de elektrische installatie af gaat.

 

aardlekschakelaar

 

Vraag een adviesgesprek aan

Heeft u vragen of advies nodig?

Heeft u nog vragen of advies nodig? Onze EV-experts staan graag voor u klaar om mee te denken over een geschikte laadoplossing voor uw situatie.
Persoonlijk advies

Welke laadpaal is het best voor uw situatie?

Bekijk alle laadpalen
img

No products in the cart.

btn

Vragen over de installatie?

Onze EV-Experts vertellen graag hoe wij te werk gaan en wat u kunt verwachten.

img