Alleen A-merken
Snelle levering
Vakkundige installatie
Persoonlijk advies
EV-Expert
Laadpalen
Geplaatst op

Laadpalen vergelijken, kan dat wel?

Kunnen we laadpalen met elkaar vergelijken? En zo ja, hoe doen we dat dan?

Keuze in overvloed, dus vergelijken is nodig voor een goede keuze

Het vergelijken van de verschillende merken en soorten laadpalen is best moeilijk. Maar kan dat eigenlijk ook wel, laadpalen vergelijken? Het kan natuurlijk wel, maar dan alleen als we laadpalen vergelijken om te kijken welke het meest geschikt zijn voor uw elektrische auto en voor de situatie ter plekke.

Hoe vergelijken we die laadpalen dan?

Waar kijken we dan naar, als we gaan vergelijken welke laadpalen voor u het beste zijn? Ten eerste kijken we naar uw auto. Maar er zijn nog veel meer factoren van toepassing. Onderstaand een overzicht van een aantal factoren die onze adviseurs gebruiken om laadpalen te vergelijken.

1) Welk laadvermogen is er nodig?

We kijken als eerste welke elektrische auto u rijdt of gaat rijden, en welk laadvermogen deze heeft. De meeste elektrische auto’s hebben een on-board lader van 11 kW maar 3,6 kW, 6,6 kW, 7 kW en zelfs 22 kW komen ook voor. Tegelijk kijken we ook welk laadvermogen het meest geschikt is voor uw huidige auto én uw eventuele toekomstige auto. Bijna alle nieuwe én aangekondigde modellen hebben namelijk een laadvermogen van 11 kW. En mocht u nu een plug-in hybride rijden: de kans is groot dat uw toekomstige auto wél een volledig elektrische is. Iets om nu alvast rekening mee te houden.

2) Is de bestaande elektriciteitsaansluiting nog geschikt?

Als het laadvermogen bekend is, dan weten we ook welke elektriciteitsaansluiting er voor het opladen van uw auto benodigd is. Tegenwoordig is er voor het op laden van de meeste elektrische auto’s – die een laadvermogen van 11 kW hebben – minimaal een aansluitwaarde van 3 x 16 A vereist. Afhankelijk van de eventuele andere grote stroomverbruikers bij u thuis is er misschien zelfs een nog grotere aansluitwaarde nodig. Dit is uiteraard iets wat we ook met u overleggen.

3) Zijn er speciale functies zoals Load Balancing nodig

Als er inderdaad nog andere grote stroomverbruikers in huis zijn die tegelijk met het opladen van de auto worden ingeschakeld, is er nog een alternatief voor een krachtigere elektriciteitsaansluiting. Veel laadpalen hebben namelijk een (optionele) Load Balancing functie. Deze slimme functie kan detecteren of er tegelijk met de laadpaal andere grote verbruikers zijn of worden ingeschakeld. De Load Balancing functie zal op dat moment de hoeveelheid stroom waarmee uw auto wordt opgeladen, verlagen. Hiermee voorkomt u overbelasting van uw elektriciteitsaansluiting.

4) Hoeveel gebruikers zijn er

Als de laadpaal door meerdere gebruikers wordt gebruikt, zal de keus op een online laadpaal vallen. Die heeft én een autorisatiefunctie (via laadpas/druppel oid) én een backoffice waarin u het gebruik door meerdere gebruikers kunt instellen.

5) Een laadpaal thuis, of bij een bedrijf?

Aan een laadpaal thuis worden vaak minder eisen gesteld dan aan een laadpaal voor zakelijke toepassingen. Als er laadpalen bij een bedrijf worden geplaatst, is er vrijwel altijd een uitgebreide backoffice nodig. Ook is er soms een speciale technologie nodig, die de beschikbare energie intelligent over de verschillende laadpalen verdeelt.

6) Laadpaal met een of twee laadaansluitingen?

Als u nu of in de toekomst meerdere elektrische auto’s tegelijk wilt opladen, kan een laadpaal met een dubbele laadaansluiting een handige keuze zijn. Dit heeft uiteraard wel invloed op de benodigde elektriciteitsaansluiting en/of het maximale laadvermogen.

7) Socket, of een vaste laadkabel?

Volstaat een laadpaal met een socket, waar u de laadkabel van uw auto insteekt, of vindt u het prettiger als de laadpaal een vaste kabel heeft. Dan hoeft u niet steeds de laadkabel uit de kofferbak of frunk te pakken. Een laadpaal met vaste kabel is overigens wel wat kwetsbaarder, zodat dit bij openbaar toegankelijke plekken niet altijd is aan te raden.

7) Aan een paal of aan de wand?

Hoewel we het in de volksmond over een laadpaal hebben, komt het met name bij particulieren heel vaak voor dat de laadvoorziening aan de wand wordt gemonteerd. Dan spreken we van een wandlader. Nagenoeg alle laadvoorzieningen zijn hier standaard voor geschikt. Pas als u de bijpassende paal bestelt is er eigenlijk pas sprake van een laadpaal.

8) Wat is het budget?

Last but not least: het budget is natuurlijk van groot belang bij het vergelijken van laadpalen. Niet iedereen kan of wil de meest luxe en dure laadpalen. Gelukkig zijn er ook veel betaalbare laadpalen die ook (bijna) alles bieden wat u nodig heeft en/of wenst.

laadpalen vergelijken voor thuis

Ook voor u vergelijken?

U ziet het, er zijn ontzettend veel factoren waar we naar kunnen kijken als we laadpalen vergelijken. Wilt u dat wij kijken welke laadpaal of laadpalen voor u het meest geschikt zijn? Dat zoeken we graag voor u uit. Neem in dat geval vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag verder! Liever zelf vergelijken aan de hand van de informatie uit deze blog? Klik dan hier om ons overzicht met laadpalen te bekijken.

Reacties

No products in the cart.