Alleen A-merken
Snelle levering
Vakkundige installatie
Persoonlijk advies
EV-Expert
Nieuws
Geplaatst op

Xpeng G6: sterke concurrent uit China op komst

Xpeng is een goed voorbeeld van een nieuwe generatie ambitieuze Chinese automerken. Hun nieuwste model, de G6, staat klaar om de Nederlandse markt te veroveren.

Veelbelovende cross-over richt pijlen op Tesla model Y

Elektrische auto’s zijn in rap tempo bezig de gevestigde orde binnen de automobielindustrie op zijn kop te zetten. Waar Europese autofabrikanten lange tijd op hun lauweren rustten, schieten Chinese merken met geavanceerde elektrische auto’s als paddenstoelen uit de grond. Xpeng is een goed voorbeeld van die nieuwe generatie ambitieuze merken. Hun nieuwste model, de G6, staat klaar om de Nederlandse en later ook de Europese markt te veroveren.

Nu ook een betaalbaar volumemodel van Xpeng

Xpeng bracht eerst een paar duurdere modellen op de markt. Daarmee valt weliswaar geen groot volume om te zetten maar deze zijn natuurlijk wel goed om de reputatie van een nieuw merk te vestigen. Nu vervolgt Xpeng deze strategie door ook een iets betaalbaarder model aan te gaan bieden, waarmee het Chinese merk waarschijnlijk wél grote aantallen aan de man zal kunnen brengen.

De Xpeng G6 richt zich op een van de meest felbegevochten segmenten, namelijk de markt voor cross-over SUV’s in het middensegment. Met zijn strakke lijnen, moderne design en een behoorlijk genereus ruimte-aanbod, neemt de Xpeng G6 het op tegen populaire modellen als de Tesla Model Y, Skoda Enyaq en Hyundai Ioniq 5. Het succes van deze elektrische SUV moet voortkomen uit de combinatie van geavanceerde technologie, een overvloed aan standaarduitrusting én een scherpe prijs. Xpeng heeft nog geen prijzen voor de Europese markt bekendgemaakt maar in China zou hij een heel stuk goedkoper moeten zijn dan de tot nu toe toonaangevende Tesla Model Y.

Ambities én kansen genoeg dus. Zoals Xpeng het zelf zegt:

“De Xpeng G6 belichaamt onze niet aflatende inzet voor technologische innovatie en bevestigt onze missie om de mobiliteitstransformatie te leiden.”

Hoogwaardige technologie

De Xpeng G6 is uitgerust met een moderne 800 volt elektrische architectuur. Deze technologie zorgt ervoor dat de accu aan de DC-snellader razendsnel kan worden opladen. Dat kan met een maximale snelheid van 280 kW en dat maakt deze auto uiteraard heel geschikt langere autoritten. De laadtijd van 10% naar 80% aan een 280 kW snellader is minder dan 20 minuten. Het normale opladen aan de openbare laadpunten, de laadpaal thuis of op de zaak of waar dan ook gaat met de gebruikelijke 11 kW.

Prestaties naar keuze

De G6 beschikt standaard over achterwielaandrijving maar tegen meerprijs is hij ook verkrijgbaar met vierwielaandrijving. Ook voor wat betreft de aandrijving is er volgens het persbericht de nodige keus: de Standard Range RWD is uitgerust met een 66 kWh LFP-accu, goed voor een actieradius van 435 kilometer (WLTP). Wie behoefte hebt aan meer rijbereik kan opteren voor de 87,5 kWh NCM-accu. De RWD Long Range heeft daarmee een actieradius tot maar liefst 570 kilometer. Sportievelingen kunnen kiezen voor de AWD Performance-versie. Deze heeft ook een 87,5 kWh accu maar is iets minder efficiënt, zodat de WLTP-actieradius van die uitvoering 550 kilometer bedraagt. Maar daar staat wel veel meer vermogen tegenover. Dankzij het systeemvermogen van 350 kW (476 pk) kan de G6 in slechts 4 seconden naar de 100 kilometer per uur sprinten.

Ruimte en luxe in overvloed

Dankzij een ruim interieur biedt de G6 zowel voor- als achterin alle ruimte die men zich maar kan wensen. Met standaard aanwezige voorzieningen als 20 inch wielen, een immens panoramadak, volledig verstelbare en verwarmbare stoelen, stoelventilatie voorin en zelfs een ingebouwd geluidssysteem van 960 watt, kom zelfs de meest veeleisende gebruiker onderweg niets tekort. Xpeng heeft er bovendien voor gezorgd dat de G6 ook in de winter comfortabel en zuinig kunt rijden, want zelfs een warmtepomp behoort tot de standaarduitrusting.

Xpeng G6 Tesla Model Y Skoda Enyaq
Lengte 4,75 meter 4,75 meter 4,64 meter
Breedte 1,89 meter 1,92 meter 1,89 meter
Hoogte 1,67 meter 1,62 meter 1,64 meter
Wielbasis 2,89 meter 2,89 meter 3,00 meter
Bagageruimte 571 liter 854 liter 585 liter

Hightech rijervaring met 800V-technologie

We hebben ook even gekeken wat de reviews in China van de Xpeng G6 zeggen. Daar is hij namelijk al even verkrijgbaar. Volgens de reviews onderscheidt zich van de concurrentie met zijn geavanceerde 800V-technologie. Deze technologie maakt het mogelijk om de auto razendsnel op te laden. Aan een 280 kW DC-snellader kan de accu in minder dan 20 minuten van 10% naar 80% worden opgeladen. De 800V-technologie zorgt er ook voor dat de Xpeng G6 een efficiënte elektrische auto is. De auto heeft een laag energieverbruik, wat resulteert in een riante actieradius. De NEDC-actieradius bedraagt 510 km, en in de praktijk haalt de auto volgens reviews tot 480 km op een acculading. Dat ziet men overigens ook wel als een puntje van kritiek.

Rijplezier gegarandeerd

De Xpeng G6 is volgens de reviews niet alleen een efficiënte en bijzonder comfortabele auto, maar ook een auto die veel rijplezier biedt. De krachtige elektromotoren zorgen voor een vlotte acceleratie en de auto is wendbaar in bochten. De besturing is direct en nauwkeurig, waardoor je altijd de controle over de auto hebt. Concluderend kunnen we stellen dat de Xpeng G6 een hightech elektrische SUV is met een riante actieradius, razendsnelle oplaadtechnologie en veel rijplezier.

Xpeng G6 vanaf volgende maand te bestellen

Vanaf mei is het mogelijk om een Xpeng G6 bestellen, en de levering staat gepland voor de zomer. De exacte prijzen zijn nog niet bekend, maar aan de hand van de berichten uit China verwachten we dat deze zeer concurrerend zullen zijn en in lijn met soortgelijke EV’s op de markt, zo niet een (behoorlijk) stukje scherper. De Xpeng G6 onderscheidt zich van de concurrentie door zijn geavanceerde 800V-technologie, riante standaarduitrusting én zijn scherpe prijsstelling, waarmee het een interessante concurrent kan worden.

Reacties

No products in the cart.