Voorkom dat u de verkeerde laadpaal kiest!
Ontvang binnen 10 min een vrijblijvend en persoonlijk advies op maat.
Het aantal openbare laadpunten groeit volgens de ACEA te langzaam. Ook is de laadinfrastructuur in de EU slecht verdeeld.
De Europese vereniging van autofabrikanten (ACEA) meldt dat men van mening is dat de groei van het aantal openbare laadpunten in de EU-landen nog steeds ver achterblijft. Bovendien vindt men dat de laadinfrastructuur ongelijk verdeeld is. Dit staat in de tweede editie van de jaarlijkse studie “Making the Transition to Zero-Emission Mobility”, die onlangs is gepubliceerd. Hierin brengt men de vooruitgang op het gebied van de beschikbaarheid van de laadinfrastructuur in kaart. Ook kijkt men welke stimulansen nodig zijn om de marktintroductie van voertuigen met alternatieve aandrijvingen te bevorderen.
Om te beginnen met het goede nieuws: volgens de studie blijkt dat de verkoop van elektrisch aangedreven auto’s in de EU de afgelopen drie jaar met 110% is gestegen. Maar het aantal openbare laadpunten is in dezelfde periode met slechts 58% gestegen. De investeringen in de laadinfrastructuur houden dus geen gelijke tred met de toegenomen verkoop van elektrische voertuigen.
Eric-Mark Huitema, directeur-generaal van de ACEA, beschouwt dit als een potentieel risico: “We kunnen binnenkort een punt bereiken waarop tijdens de groei van het aantal elektrische voertuigen de consumenten concluderen dat er gewoonweg niet genoeg oplaadpunten zijn.”
Een belangrijke bevinding van het verslag van de ACEA is dat de bestaande infrastructuur zeer ongelijk verdeeld blijft over de EU-landen. Het is momenteel zo dat vier landen die 27% van de totale oppervlakte van de regio beslaan – Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk – goed zijn voor meer dan 75% van alle oplaadpunten. De verschillen zijn echt enorm. Nederland is goed voor een kwart van de Europese laadinfrastructuur en heeft maar liefst duizend keer zoveel oplaadpunten als Cyprus, waar er maar 38 zijn.
Uit de analyse van ACEA blijkt dat slechts 1 op de 7 oplaadpunten in de EU op dit moment een snellader is. Slechts 28.586 oplaadpunten zijn geschikt voor snel opladen (met een capaciteit van meer dan 22kW). Bovendien zijn er onder de ‘normale’ laadpunten een groot aantal ‘huis-tuin-en-keuken’ laders aan gewone stopcontacten. Deze hebben een gering laadvermogen en zijn eigenlijk niet geschikt voor het opladen van voertuigen met een aanvaardbare snelheid.
Europese Commissie heeft een COVID-herstelplan voor de automobielindustrie. De ACEA roept EU op om de herziening van de EU-richtlijn inzake de infrastructuur voor alternatieve brandstoffen te versnellen. Men vindt dat er duidelijke en bindende doelstellingen voor alle lidstaten moeten komen. “Met de hogere klimaatambities van Europa in het achterhoofd is er nu een nog grotere urgentie om de infrastructuurvereisten voor alle alternatieve voertuigen te verbeteren”, benadrukte Huitema.
Ook in Nederland vreest men voor een tekort aan publieke laadpunten. Het aantal wordt de komende jaren weliswaar sterk uitgebreid maar het aantal elektrische auto’s groeit ook gestaag door. Dat betekent dat de kans steeds groter is dat openbare oplaadpunten bezet zijn. Wie daar niet afhankelijk van wil zijn, heeft maar één alternatief: een eigen laadpaal of wandlader bij de woning of het bedrijf laten plaatsen.
Bespreek uw wensen met één van onze EV-Experts. Samen komen wij tot de ideale zakelijke laadoplossing.