Alleen A-merken
Snelle levering
Vakkundige installatie
Persoonlijk advies
EV-Expert
Laadpalen
Geplaatst op

Wat is het verschil tussen een online en een offline laadpaal?

Er zijn laadpalen met en zonder internetverbinding, die we online en offline laadpalen noem. Wat is het verschil tussen die soorten?

Wat is nu precies een online en offline laadstation?

Laadpalen en wandladers zijn er in allerlei soorten en maten. De afgelopen jaren zijn de zogenaamde online laadstations in populariteit toegenomen. Maar wat voor laadpalen en wandladers zijn dit eigenlijk? Waarom heten die ‘online’? En hoe verschillen ze van offline laadvoorzieningen? Dat én meer komt aan bod in deze blogpost.

Online en offline laadpaal

 

Het verschil: wel of geen internetverbinding

In feite is het onderscheid tussen deze twee types lader niet al te ingewikkeld. Daar waar een offline lader niet verbonden is met het internet, is een online lader dit wel. Om deze reden worden online laders ook wel ‘slimme laders’ genoemd en offline laders enigszins denigrerend ‘domme laders’. Dat laatste is niet bepaald het geval. De laadstations zonder internetverbinding bevatten namelijk nog steeds een heleboel geavanceerde techniek en elektronica.

 

Wat is er allemaal mogelijk met een online laadpaal of wandlader?

Dankzij hun verbinding met het wereldwijde web kunnen online laadpalen worden uitgerust met allerlei handige functies, iets waar veel fabrikanten gretig gebruik van maken. Denk hierbij aan functies zoals een backoffice, kWh-meter en een autorisatie-functie. Dit zijn allemaal functies die het laden efficiënter, gemakkelijker en veiliger maken. Voor laadparken zijn er nog uitgebreidere functies, die ook een internetverbinding vereisen.

1)    Backoffice houdt belangrijke gegevens bij

Neem een backoffice, ook wel een backend genoemd, bijvoorbeeld. Dit is een zeer populaire functie waarmee gebruikers inzicht krijgen in de informatiestromen rondom het laadproces. Zij kunnen bijvoorbeeld hun stroomverbruik en de laadkosten zien of laadsessies inplannen. Dit doen ze dan via een online omgeving, doorgaans in een applicatie op de telefoon of laptop. Dit heeft zijn voordelen voor mensen die de kosten van laadsessies bij hun werkgever of medegebruikers willen declareren.

Online laadstations – zowel de wandladers als de laadpalen – beschikken standaard over een basic backoffice die in de meest essentiële zaken voorziet. De meeste online laadvoorzieningen kunnen ook worden voorzien van een uitbereide backoffice. Laaddirect werkt daarvoor samen met e-Flux, een van de bekendste Nederlandse leveranciers van software voor laadinfrastructuur.

2)    Voorkom met autorisatie dat onbevoegden gebruik maken van uw laadpunt

Veel online laders zijn uitgerust met een autorisatiefunctie. Dit is een functie waarmee de gebruiker voorkomt dat onbevoegden zijn of haar laadpaal gebruikt. Autorisatiefuncties komen in verschillende vormen, bijvoorbeeld als automatische Plug & Charge-functie, een smartphone applicatie of RFID-lezer voor laadpassen en -druppels. Overigens zijn sommige offline laders ook voorzien van toegangsrestrictie, al zijn deze vaak wat beperkter qua mogelijkheden.

3)    Veiliger laden dankzij Dynamic Load Balancing

Is uw elektrische auto opladen gevaarlijk? In principe niet. Maar het opladen van uw elektrische auto kan wel uw elektrische installatie overbelasten, bijvoorbeeld als er tegelijker andere grote stroomverbruikers zijn ingeschakeld, zoals een wasdroger thuis, of een tweede laadstation. Daarom zijn veel online laders uitgerust met een Load Balancing-functie. Zoals de naam al suggereert ‘balanceert’, ofwel verlaagt, deze functie het laadvermogen zodra overbelasting dreigt. Dit doet het systeem geheel automatisch.

4)    Laden met zonne-energie door combinatie met zonnepanelen

Als u zonnepanelen heeft of wilt laten installeren, dan is het ideaal om deze te combineren met een online laadpaal of wandlader. Op die manier kunt u optimaal profiteren van de gratis zonne-energie.

 

Is een slim laadstation nu beter dan een normale laadpaal of wandlader?

Als u de benamingen van online en offline laders – slimme en domme laders – hoort, dan zou u al snel denken dat de een simpelweg beter is dan de ander. Objectief gezien is dit misschien ook zo. Zoals hierboven beschreven kunt u met een online laadpaal gewoon veel meer dan met een offline model.

Maar niet iedereen heeft die uitgebreide mogelijkheden van slimme online laadstations nodig. Sommige mensen zoeken een eenvoudige, betaalbare laadpaal of wandlader waarmee zij zonder problemen hun elektrische auto of plug-in hybride kunnen opladen en meer niet. Voor dergelijke gebruikers is een normale laadvoorziening een veel betere keuze dan een geavanceerd online laadstation met mogelijkheden die ze niet gebruiken. Met de normale laadoplossingen hoeven die mensen zich niet te verdiepen in de werking van al die voor hen onnodige functies en zijn ze meestal ook een stuk goedkoper uit.

 

Voor wie?

Kortom, voor de ene gebruiker is een slimme lader misschien het meest geschikt, terwijl een andere elektrische rijder het best uit de voeten kan met een simpeler offline model. Dit verschilt dus per individu en situatie. Doorgaans zien we wel dat bepaalde gebruikers meer baat hebben bij online modellen dan anderen.

Zakelijke gebruikers

Zo raden wij zakelijke gebruikers nagenoeg altijd een online lader aan. Bedrijven en ondernemers hebben namelijk meer baat bij de functies waarmee online laadpalen zijn uitgerust. Zo is het voor bedrijven vaak noodzakelijk om inzicht te hebben in de kosten van het laden, kan een Load Balancing-functie essentieel zijn voor de continuïteit van een bedrijf en is een autorisatiefunctie nodig om te voorkomen dat het bedrijf voor andermans laadkosten opdraait. Bovendien hebben zakelijke gebruikers het voordeel dat zij meer kapitaal hebben om te investeren in een duurdere online lader. Ondernemers kunnen via de “Milieu Investeringsaftrek” (MIA) en “Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen” (Vamil) overigens vaak fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken zoals laadpalen.

Offline of online thuislader?

Ook voor veel particulieren is een online lader de beste keuze. Denk hierbij aan gebruikers die de laadpaal willen gebruiken in combinatie met zonnepanelen of aan elektrische rijders die de laadkosten van hun auto van de zaak kunnen verrekenen met hun werkgever. Ook kunnen ze hun laadpaal dan beschikbaar stellen aan hun buren. Tegelijkertijd hebben veel ‘gewone’ elektrische rijders genoeg aan een simpele, betaalbare offline lader.

Onze adviseurs kijken graag samen met u wat voor uw situatie de beste oplossing is. Aarzelt u daarom niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder!

Reacties

No products in the cart.