Alleen A-merken
Snelle levering
Vakkundige installatie
Persoonlijk advies
EV-Expert
Elektrisch rijden
Geplaatst op

Elektrische Volvo ES90 komt mogelijk al in de loop van dit jaar

Ook Volvo gaat een elektrische sedan op de markt brengen, zoals CEO Jim Rowan afgelopen najaar vertelde. Maar het lijkt erop dat Volvo’s eerste elektrische sedan sneller dan verwacht komt, en misschien zelfs al in de loop van dit jaar.

Elektrische sedans zijn de laatste tijd sterk in opkomst. Soms zijn die vanwege de stroomlijn in een afgeleide vorm gebouwd, zoals een liftback. Ook Volvo gaat een elektrische sedan op de markt brengen. Jim Rowan, de Global CEO van Volvo Car, vertelde afgelopen najaar dat die elektrische sedan al enige tijd in de pijplijn zit. Hoewel hij in dat interview de indruk wekte dat Volvo’s eerste elektrische sedan in 2025 op de markt zou verschijnen, lijkt het erop dat die misschien al in de loop van dit jaar komt.

Volvo’s eerste elektrische sedan

We hebben het hier over de Volvo ES90. Een stijlvolle elektrische sedan die de zoveelste belangrijke mijlpaal in de elektrische ambities van Volvo markeert. Het Zweedse automerk richt zich op een volledig elektrische toekomst tegen 2030 en ligt behoorlijk goed op schema. Naast de reeds op de markt zijnde XC40 en C40 mogen we dit jaar ook de komst van de succesnummers EX30 en EX90 verwachten. Maar wellicht dus ook de ES90, die naar verwachting de al zeven jaar in productie zijnde S90 zal gaan vervangen. Die Volvo S90, die op bovenstaande foto te zien is, zal waarschijnlijk op afzienbare termijn worden uitgefaseerd.

Marktintroductie mogelijk al in mei

En dat die elektrische sedan van Volvo er spoedig aan zit te komen, kunnen we opmaken uit het feit dat er in de buitenlandse media verschillende berichten zijn dat de productie al gestart is. Dat is dan hoogstwaarschijnlijk de pre-productie. Daarbij wordt een klein aantal exemplaren gebouwd, die niet voor de verkoop bedoeld zijn maar worden ingezet voor uitgebreide tests en de homologatie in diverse landen.

Maar de recente berichten dat de eerste exemplaren al zijn geproduceerd, kunnen natuurlijk wijzen op een nabije lancering. Het zou dus best eens kunnen, dat de Zweedse autofabrikant op het punt staat om de Volvo ES90 te introduceren. Hier en daar wordt gesuggereerd dat de Volvo ES90 zelfs al in mei 2024 wordt gelanceerd.

Volvo ES90

De Volvo ES90 is meer dan alleen een elektrische opvolger van de S90 sedan. Waar die S90 nog vaak werd gezien als een luxe sedan voor de mensen die per se een Volvo willen rijden, gaan de ambities van Volvo inmiddels een heel stuk verder. De nieuwe toevoeging aan het portfolio van Volvo moet een belangrijke speler worden in het segment van elektrische luxe sedans. De ES90 moeten we daarom zien als een geduchte concurrent voor de luxe elektrische sedans van Tesla, BMW, Mercedes-Benz, en natuurlijk ook voor de opkomende Chinese premium merken. Daarbij zal de ES90 het dus ook op moeten gaan nemen tegen concurrenten uit de eigen Geely-stal, aangezien er in de vorm van de Zeekr 001 en Polestar 4 nog meer elektrische sedans op de markt zijn en komen.

SPA2-architectuur

In tegenstelling tot de elektrische sedans van Polestar en Zeekr, die op Geely’s SEA-platform staan, bestaat het hart van de Volvo ES90 uit het SPA2-platform. Dit platform, dat speciaal is ontworpen voor elektrische voertuigen, wordt ook gebruikt voor de Volvo EX90 en Polestar 3 SUV’s en is de grotere opvolger van de architectuur van de bestaande elektrische modellen van Volvo en Polestar. Dit SPA2-platform is een maatje groter dan het SEA-platform en biedt hoogstwaarschijnlijk het fundament voor prestaties die een stuk indrukwekkender zijn dan we van de S90 gewend zijn.

Als we kijken naar de specificaties van de Volvo EX90 dan verwachten we dat het basismodel, de ‘Twin Motor’, over een vermogen van 402 pk en een koppel van 770 Nm beschikt. Daarnaast verwachten dat er ook een krachtigere variant komt, de ‘Twin Motor Performance’, met een systeemvermogen van 496 pk. Als de sedan net zoveel ruimte als de SUV biedt, dan worden beide varianten van energie voorzien door een 111 kWh accupakket, waarmee de Volvo ES90 een actieradius van ongeveer 600 kilometer zal halen.

Minimalistisch interieur

Van het design van de ES90 verwachten we dat het strak en futuristisch te zijn, hoewel er nog geen officiële afbeeldingen zijn vrijgegeven. Er zijn wat renderings van het interieur in omloop maar we kunnen wellicht beter kijken naar de officiële beelden van het interieur van de EX30 en EX90. Die zijn immers in lijn met Volvo’s laatste designfilosofie.

Aan de hand daarvan kunnen we verwachten dat het interieur van de Volvo ES90 enigszins minimalistisch zal zijn, maar niet overdreven. Uiteraard heeft een groot centraal touchscreen voor het infotainmentsysteem dat Android Automotive OS ondersteunt. Volvo zet als vanouds ook hoog in op veiligheid met de ES90. Systemen zoals Pilot Assist, City Safety en het Blind Spot Information System zullen naar verwachting standaard onderdeel zijn van het pakket, waarmee Volvo zijn reputatie als toonaangevend merk op het gebied van veiligheid verder verstevigt.

Eerste leveringen medio 2024?

Als de lancering van de Volvo ES90 inderdaad in mei 2024 van start zal gaan, kunnen we verwachten dat de eerste leveringen eerder plaats zullen vinden dan het eerdergenoemde 2025. Ergens in het midden van dit jaar misschien. Voor de trouwe Volvo-fans zal het trouwens teleurstellend zijn dat de productie van de ES90 niet in Zweden, maar in een nabij Shanghai gelegen fabriek van Volvo’s moederbedrijf Geely zal plaatsvinden. Maar dat geldt ook al voor de huidige Volvo S90.

In hoeverre de komst van de Volvo ES90 de markt van elektrische luxe sedans op zijn kop zal zetten, moeten we nog afwachten. De combinatie van geavanceerde technologie, indrukwekkende prestaties en kenmerkend Scandinavisch design biedt niet altijd garanties voor een verkoopsucces, zeker niet in een segment waar zaken als imago van doorslaggevend belang kunnen zijn. We mogen trouwens wel verwachten dat Volvo er op termijn een stationwagenvariant, genaamd EV90, aan toe zal voegen.

Reacties

No products in the cart.