Alleen A-merken
Snelle levering
Vakkundige installatie
Persoonlijk advies
EV-Expert
Laadpalen
Geplaatst op

Een laadpaal bij een koopwoning, huurwoning of bedrijfspand, mag dat zomaar?

Hoe zit het met de regelgeving voor het plaatsen van een laadpaal? Is er toestemming nodig om een laadpaal te plaatsen? Alles over de regelgeving rondom het plaatsen van laadpalen bij een woning of bedrijf.

Mag u zomaar een laadpaal plaatsen?

Bent u van plan om in een elektrische auto te gaan rijden en vraagt u zich af of u zomaar een laadpaal op uw inrit mag plaatsen? Wilt u weten welke regels er gelden voor het plaatsen van een laadpaal bij een woning of bedrijf? Is er voor een laadpaal toestemming nodig? In deze blogpost vertellen we er alles over.

Laadpaal bij een woning

Als particulier mag u zonder restricties een laadpaal plaatsen op eigen terrein, bijvoorbeeld op de inrit van uw koophuis. Heeft u geen eigen inrit? Als het wel mogelijk is om direct naast uw terrein te parkeren, kunt u overwegen om dan een laadpaal aan de rand van uw terrein te plaatsen. U bent dan natuurlijk wel afhankelijk van de medewerking van uw buren, zodat zij die ene parkeerplek voor u vrijhouden. Klik hier voor meer informatie over een laadpaal voor thuis.

laadpaal bij woning toestemming

Laadkabel mag in principe niet over het trottoir

Houd u er rekening mee dat het in principe niet is toegestaan om de laadkabel over het trottoir te laten lopen. De meeste gemeentes beseffen dat een dergelijk verbod vanwege de transitie naar elektrisch rijden niet handig is. Toch zijn er nog maar weinig gemeentes die hun regelgeving daarvoor hebben aangepast.

Veel gemeentes staan dit daarom helaas nog steeds niet toe. Sommige gemeentes staan het wel toe, en dan vaak alleen als er een speciale kabelgoot wordt gebruikt, die ervoor zorgt dat de laadkabel netjes vlak in de bestrating komt te liggen zodat niemand over de kabel kan struikelen. Dat laatst is namelijk de reden dat gemeentes zo voorzichtig zijn.

Alfen lader met backoffice

Bij een huurwoning: vraag altijd om toestemming

Als het een huurwoning betreft, dan moet u altijd vooraf toestemming aan uw verhuurder of woningbouwvereniging vragen. Omdat de meterkast in de meeste gevallen moet worden aangepast, zult u ook informatie over de gewenste aanpassingen moeten geven. In het geval van een huurappartement met parkeergarage, al of niet met toegewezen parkeerplaatsen, bent u nog meer afhankelijk van de medewerking van de verhuurder. Deze zal in de meeste gevallen namelijk ook de laadpaal laten plaatsen, en de kosten via de huur aan u doorberekenen.

Appartement? Alles gaat via de VvE

Indien u een koopappartement heeft, kan het ingewikkeld worden. Het kan immers gaan om een laadpaal bij een parkeerplaats in de parkeergarage, of op het eigen terrein. Soms heeft iedere bewoner een eigen parkeerplaats, en soms ook niet. In combinatie met de discussie over de eventuele aanpassingen van de installatie, en het feit dat sommige bewoners zich zorgen maken over het (niet bewezen!) hogere risico op brand, kan dit een langdurig verhaal worden. Het is in ieder geval heel prettig als de Vereniging van Eigenaren daar, ook omdat de vraag naar laadpalen in de toekomst alleen maar toe zal nemen, daar zelf eenduidig plan en beleid voor opstelt.

laadpaal appartement koop huur toestemming verhuurder VvE

Laadpaal bij een bedrijfspand

Ook bij bedrijfspanden geldt dat u alleen een laadpaal zonder toestemming mag plaatsen, als het eigen grond betreft. In het geval van een huurpand dient u toestemming van de verhuurder te hebben. Ook dient u de verhuurder om toestemming voor het aanpassen van de meterkast te vragen.

Bij een bedrijf is het vaak verstandig om de plaatsing van meerdere laadpalen in overweging te nemen. En mocht u er voorlopig maar één plaatsen, toch rekening te houden met de latere plaatsing van nog meer laadpalen. Klik hier voor meer informatie over een laadpaal voor bedrijven.

Niet mogelijk? Geen toestemming? Dan wordt het een openbare laadpaal

Als u geen mogelijkheden of toestemming hebt om bij uw woning of bedrijfspand een laadpaal te (laten) plaatsen, zult u uw auto bij een openbare laadpaal op moeten laden. Indien er in de directe omgeving geen openbare laadpaal is, kunt u deze bij uw gemeente aanvragen. De eventuele toekenning en plaatsing zal dan zeker enkele maanden in beslag nemen. Het betreft in dit geval altijd een publieke laadpaal, die u dus moet delen met andere elektrische rijders. U heeft verder ook geen invloed op de uiteindelijke plaats van de laadpaal. Bovendien kan het zijn dat uw gemeente oordeelt dat er al voldoende laadpalen in uw omgeving zijn.

geen toestemming voor laadpaal; openbare laadpaal aanvragen.

Installatie door de specialisten van Laaddirect

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: het is belangrijk dat een laadpaal wordt geïnstalleerd door een vakkundig installateur, zoals die van Laaddirect. Wij raden u af om dit zelf te doen, aangezien een verkeerde installatie levensgevaarlijk kan zijn. Onze professionals zorgen voor een vakkundige, veilige installatie en leveren uw laadpaal uiteraard gebruiksklaar op.

Vraag gerust om advies!

Heeft u nog vragen of wilt u advies over de keuze en plaatsing van laadpalen? Neem gerust contact op met Laaddirect. Onze specialisten helpen u graag verder en adviseren u vrijblijvend over de beste oplossing voor uw situatie.

Reacties

No products in the cart.