0
Alleen A-merken
Snelle levering
Vakkundige installatie
Persoonlijk advies
EV-Expert
Subsidie
Geplaatst op

Nieuwe AanZET-subsidieregeling voor elektrische vrachtwagens

Na de subsidie voor elektrische personenwagens en bestelwagens komt er nu ook een subsidie voor accu-elektrische en waterstof-elektrische vrachtwagens.

Subsidie vergoedt maximaal 37% van de meerkosten

De afgelopen jaren profiteerden duizenden particulieren van de zogenaamde Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SSEP). Vanaf 9 mei komt er een vergelijkbare subsidieregeling beschikbaar voor ondernemers die een elektrische vrachtwagen aanschaffen, de Aanschafsubsidie Zero Emissie Trucks (AanZET) genaamd.

“Ook vrachtwagens op de schone toer”

De subsidie, die inmiddels door het leven gaat als de Aanzet-subsidie, geldt voor zowel accu-elektrische als waterstof-elektrische vrachtwagens en moet bedrijven stimuleren om voor “schone” vrachtwagens te kiezen. Volgens staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) is dit een belangrijke stap om de klimaatplannen te halen. Heijnen: “We hebben allemaal baat bij schoon vrachtverkeer. Voor het klimaat, onze schone lucht, en ook voor de concurrentiekracht van de logistieke sector in ons land.”

subsidie elektrische vrachtwagens

Hoge kosten

Momenteel zien nog maar weinig bedrijven heil in dergelijke “schone” vrachtwagens, met name vanwege de hoge initiële aanschafkosten en de beperkte laadinfrastructuur. Met de toepasselijk genaamde AanZET-subsidie hoopt het Ministerie van I & W de elektrische vrachtwagens voor meer bedrijven rendabel te maken. Heijnen: “Daarom geven we ondernemers die overstappen [op duurzame vrachtwagens, red.] een financieel steuntje in de rug. Ik hoop dat de elektrische vrachtauto op de weg straks net zo normaal is als de elektrische personenauto.”

Midden- en klein bedrijf

Het zijn vooral de kleine en middelgrote bedrijven die veel profiteren van de nieuwe regeling. Zij krijgen naar verhouding namelijk het meeste vergoed. Zo krijgen kleine bedrijven ( < 25 fte) tot maar liefst 37% van de meerwaarde vergoed en middelgrote bedrijven (tot 250 fte) tot 28,5%. Grote ondernemingen (> 250 fte) mogen echter ook niet klagen: zij krijgen namelijk tussen de 12,5 en 20% van de meerwaarde van de elektrische vrachtwagen vergoed. Daarnaast wordt de hoogte van de subsidie bepaald door het type vrachtwagen: hoe groter de vrachtwagen, hoe hoger de subsidie.

subsidie elektrische vrachtwagens laadpalen

Betere laadinfrastructuur

De nieuwe subsidieregeling is slechts één van de maatregelen die de overheid neemt om de Nederlandse transportsector te verduurzamen. Tegen 2050 wil de overheid al het wegverkeer verduurzaamd hebben. Om deze ambitie te halen slaat de overheid de handen ineen met netbeheerders om de laadinfrastructuur in Nederland te verbeteren. Zo wordt er hard gewerkt aan het plaatsen van nieuwe laadpalen en waterstoftankstations langs Nederlandse wegen. De AanZET-subsidie zelf is in ieder geval actief tot begin 2027.

Reacties

Geen producten in je winkelwagen.