0
Alleen A-merken
Snelle levering
Vakkundige installatie
Persoonlijk advies
EV-Expert
Subsidie
Geplaatst op

SEBA-regeling (subsidie emissievrije bestelwagens) gaat vandaag van start

Dit jaar 22 miljoen subsidie voor elektrische bestelwagens beschikbaar. Deze moet men vóór aanschaf aanvragen.

Tot 5.000 euro subsidie voor aanschaf elektrische bestelauto

Met ingang van vandaag kunnen ondernemers subsidie aanvragen als zij een elektrische bedrijfsauto kopen. In het kader van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) verstrekt de overheid een subsidie van 10% op de aanschafprijs tot een maximum van 5.000 euro.

Deze regeling is er op gericht om ondernemers te stimuleren om een elektrische bedrijfsauto aan te schaffen. Maar we kunnen de subsidieregeling ook beschouwen als een vorm van compensatie voor de ondernemers die in de grote steden opereren. Daar zijn met ingang van 2025 geen bestelwagens met verbrandingsmotor meer toegestaan. Dat betekent dat die ondernemers met een forse kostenpost worden geconfronteerd. Immers, hun huidige bestelwagens met dieselmotor schrijven versneld af én ze moeten kostbare elektrische bestelwagens kopen of leasen.

SEBA-regeling

Met ingang van vandaag 9.00 uur kunnen ondernemers de subsidie op deze pagina aanvragen. Uiteraard krijgen die ondernemers die subsidie niet zomaar. Er zijn wel bepaalde voorwaarden. De voorwaarden van de nieuwe SEBA-regeling staan ook op bovengenoemde pagina op de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Maar voor de duidelijkheid toch even een korte samenvatting van de voorwaarden die aan de SEBA-regeling verbonden zijn:

  • De SEBA-subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025.
  • Ieder jaar wordt een maximum budget voor de subsidie bepaald. Dit jaar is het budget 22 miljoen euro.
  • De subsidie geldt alleen voor ondernemers die een nieuwe, emissievrije bedrijfsauto aanschaffen.
  • Aanschaf in het kader van financial lease is ook toegestaan.
  • De subsidieregeling is alleen van toepassing op emissievrije bedrijfsauto’s die op de SEBA Bedrijfsautolijst staan.
  • Het betreft niet alleen volledig elektrische auto’s (BEV’s), ook waterstofauto’s (FCEV’s) komen in aanmerking.
  • Het subsidiebedrag bedraagt maximaal 5.000 euro voor iedere bedrijfsauto, met een maximum van 10 procent van de aanschafprijs.
  • De emissievrije bedrijfsauto moet na aanschaf aantoonbaar minimaal drie jaar ononderbroken op de naam van de subsidieontvanger staan.
  • De bedrijfsauto mag op de datum van de subsidieaanvraag nog niet op naam van de aanvrager staan, of aan de aanvrager geleverd zijn.
  • Ook dient de subsidie te worden aangevraagd vóór het definitief afsluiten van een koop- of financial leaseovereenkomst.

Alleen voor voertuigcategorie N1 of N2

De SEBA-regeling is alleen van toepassing op emissievrije bestelwagens die voldoen aan de voertuigclassificaties N1 of N2. Tevens moeten deze voertuigen op de SEBA-voertuigenlijst staan. Verder geldt voor voertuigen in de categorie N1 een minimale actieradius van 100 kilometer. Daarentegen geldt deze actieradius niet voor de voertuigen in de categorie N2. Die moeten weer een maximaal toelaatbare massa (MTM) van niet meer dan 4250 kilo hebben.

Reacties

Geen producten in uw winkelmand.