0
Alleen A-merken
Snelle levering
Vakkundige installatie
Persoonlijk advies
EV-Expert
Laadpalen
Geplaatst op

Wat kost een laadpaal?

Houd ook rekening met de kosten van de installatie van de laadpaal.

Grote verschillen tussen prijzen laadpalen

Wilt u een laadpaal kopen? Dan wilt u uiteraard graag vooraf weten wat een laadpaal kost. Maar de prijzen van laadpalen lopen behoorlijk uiteen. Er zijn heel veel merken en soorten laadpalen, ieder met hun specifieke eigenschappen. Daarnaast zijn er ook een aantal opties, zoals een vaste laadkabel, load balancing en een backoffice. Bovendien moet een laadpaal ook worden gemonteerd en goed worden aangesloten. De meeste mensen kunnen dat niet zelf, en moeten de laadpaal dus door een vakkundige monteur laten installeren. Daarom is het moeilijk om zo maar te kunnen zeggen wat een laadpaal kost.

Onze goedkoopste laadpaal

Als wij een blik in ons assortiment werpen – waarbij wij moeten opmerken dat wij uitsluitend A-merk laadpalen leveren – dan zien we dat onze goedkoopste laadpaal iets meer dan 700 euro kost. Dat is de Webasto Pure 22kW. Een eenvoudige maar prima laadpaal voor wandmontage, met een behoorlijk groot laadvermogen van 22 kWh. Maar daar komt dan ook het installatiepakket van bijna 500 euro bij. En er zijn ook duurdere laadpalen, met ontelbare opties, en ook qua installatie kan er het nodige bijkomen. Misschien moet er wel een langere sleuf worden gegraven, of zijn er aanpassingen aan de groepenkast nodig. Hoe transparant wij ook met onze prijzen willen werken, de vraag “wat kost een laadpaal” kunnen we alleen maar beantwoorden met “vanaf ongeveer 1200 euro”. Dat antwoord is niet volledig. Hiermee weet u nog steeds niet precies wat een laadpaal kost. Over het algemeen kost de gemiddelde laadpaal ook wel wat meer dan die 1200 euro. Deze is dan geschikt voor wandmontage.

Waarom is een laadpaal nodig?

Een laadpaal kost dus nogal wat. Is het dan niet voordeliger om de elektrische auto via het normale stopcontact te laden? Laten we eens kijken wat daarbij mogelijk is. Een normaal randaarde stopcontact mag worden belast met een stroom van maximaal 16 ampère. Bij een netspanning van 230 volt is er dan een vermogen van iets meer dan 3,6 kW beschikbaar. In theorie, want in de praktijk mag zo’n stopcontact maar met 10 A continu worden belast. Dat betekent dat er een laadvermogen van 2,3 kW beschikbaar is. Daarmee zou men een elektrische auto op kunnen laden. Maar moderne elektrische auto’s hebben al gauw een accu van 50 kWh. De tijd om die helemaal op te laden bedraagt dan al gauw een etmaal, wat in de praktijk niet handig. Daarom is het veel verstandiger om een laadpaal te gebruiken. Hiermee kunt u de accu veel sneller opladen.

En wat kost een goede laadpaal dan?

Alle laadpalen uit ons assortiment voldoen aan de noemer ‘goede laadpaal’. Wij leveren uitsluitend A-merken. Het gaat er eigenlijk om wat voor u de meest geschikte laadpaal is. Een laadpaal die het beste past bij uw situatie, en bij uw auto, en uw eisen en wensen. Laten we voor een ruwe indicatie van de prijs van een laadpaal eens kijken wat de ‘gemiddelde laadpaal’ kost. De meeste laadpalen die wij verkopen hebben een laadvermogen van 11 kW. Dat vermogen is geschikt voor bijna alle elektrische auto’s.

Opties

Om overbelasting van de elektriciteitsaansluiting te voorkomen, hebben ze doorgaans ook ‘Load Balancing’. Dat zorgt ervoor dat de laadstroom automatisch wordt verminderd, zodra de sensor in de groepenkast detecteert dat er overbelasting dreigt. Dat zou kunnen gebeuren als er tijdens het laden bijvoorbeeld een wasdroger of elektrische kachel wordt ingeschakeld. Ook willen de meeste mensen dat de laadpaal een autorisatiefunctie heeft. Deze beveiligt de laadpaal door middel van bijvoorbeeld een RFID-lezer tegen onbevoegd gebruik. Voorts hebben ze meestal een enkele socket (laadaansluiting) en een vaste kabel. Omdat de meeste elektrische auto’s zakelijk worden gebruikt, zijn de meeste laadpalen die wij verkopen van het type ‘online laadpaal’. Daarmee heeft men een goed overzicht in de kosten van de laadsessies en kan men deze ook bij de werkgever declareren.

Laadpaal prijzen

Als wij die opties invoeren, inclusief het installatiepakket, dan komen er 5 laadpalen in aanmerking. Deze kosten inclusief installatie tussen de 1600 en 2150 euro. Deze zijn dan wel geschikt voor wandmontage. Als u wilt dat ze aan een paal worden gemonteerd komt er nog een paar honderd euro bij. Daarom kunt u er het beste van uit gaan dat een goede laadpaal al gauw zo’n 2000 euro kost. Bezuinigt u niet op de kosten. Een laadpaal is een investering waar u ook op de lange termijn plezier van wilt hebben. Heeft u vragen? Aarzelt u niet om even contact met ons op te nemen. Wij staan graag voor u klaar!

Reacties

Geen producten in uw winkelmand.