Alleen A-merken
Snelle levering
Vakkundige installatie
Persoonlijk advies
EV-Expert
Technieken
Geplaatst op

Bidirectioneel laden: de laadinfrastructuur voor een groene toekomst

Revolutionaire energie-uitwisseling: Hoe bidirectioneel laden de toekomst van elektrisch rijden en duurzame energie transformeert

Wat is bidirectioneel laden en waarom is het zo interessant?

In het snel veranderende landschap van elektrisch vervoer en duurzame energie, krijgt een nieuwe technologie steeds meer aandacht: bidirectioneel laden. Ons elektriciteitsnet wordt steeds voller. Ook willen we de door onze zonnepanelen opgewekte energie graag zo goed mogelijk benutten. Bidirectionele laadpalen kunnen dan de oplossing zijn voor de toenemende vraag naar efficiënt en duurzaam energiebeheer.

Daarom wordt bidirectioneel laden beschouwd als een van de meest veelbelovende én noodzakelijke innovaties op het gebied van elektrisch rijden. Maar wat houdt deze innovatieve technologie precies in en waarom is er zoveel interesse in?

bidirectioneel laden elektrische auto

Bidirectionele laadpalen: laden en energie terug leveren

Bidirectionele laadpalen, ook wel bekend als Vehicle-to-Grid (V2G) laadpalen, zijn in staat om niet alleen energie te leveren aan een elektrisch voertuig (EV), maar ook om energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit houdt in dat de accu van het voertuig niet alleen als energiebron dient voor het rijden, maar ook als tijdelijke energieopslag die kan worden ingezet wanneer er een hoge vraag is naar stroom.

Efficiënt gebruik van duurzaam opgewekte energie

Deze technologie is met name interessant vanwege de potentiële voordelen voor zowel EV-rijders als het energienet. Allereerst zorgt het voor een efficiënter gebruik van duurzaam opgewekte energie. Wanneer bijvoorbeeld zonnepanelen overdag veel energie opwekken, kan deze energie worden opgeslagen in de accu van een elektrisch voertuig. Vervolgens kan deze energie tijdens piekuren weer terug geleverd worden aan het net, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen vermindert.

Stabilisatie van het energienet en financiële voordelen

Daarnaast kunnen bidirectionele laadpalen bijdragen aan het stabiliseren van het energienet. Elektrische voertuigen kunnen als buffer fungeren bij fluctuaties in energieproductie en -vraag, waardoor netbeheerders beter kunnen inspelen op veranderende omstandigheden.

Ten slotte kan bidirectioneel laden financiële voordelen bieden voor EV-rijders en energieleveranciers. Door energie terug te leveren aan het net tijdens piekuren, kunnen eigenaren van elektrische voertuigen geld verdienen. Energiebedrijven profiteren op hun beurt van de extra flexibiliteit die wordt geboden door de opslagcapaciteit van elektrische voertuigen, wat kan leiden tot lagere energiekosten en een hogere betrouwbaarheid van het energienet.

Zo werkt bidirectioneel laden

Praktijkvoorbeelden van bidirectionele laadpalen

De mogelijkheden van bidirectionele laadpalen wordt steeds meer zichtbaar in uiteenlopende toepassingen en praktijkvoorbeelden. Van huishoudens tot grote bedrijven en zelfs complete steden, de technologie wordt op verschillende manieren ingezet. Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden waar bidirectioneel laden al een verschil maakt in de manier waarop we met energie omgaan.

Thuisladen met zonnepanelen

Een van de meest voor de hand liggende toepassingen van bidirectioneel laden is thuisladen met zonnepanelen. Wanneer een EV-rijder zonnepanelen op het dak heeft, kan de opgewekte energie worden gebruikt om het voertuig op te laden. Vervolgens kan de opgeslagen energie in de accu van het voertuig tijdens piekuren worden terug geleverd aan het net of worden ingezet om het huis van stroom te voorzien. Op deze manier wordt de opgewekte zonne-energie optimaal benut en kan de EV-rijder besparen op energiekosten.

Slim energiebeheer voor bedrijven en wagenparken

Bidirectioneel laden is ook bijzonder geschikt voor bedrijven en wagenparken die elektrische voertuigen inzetten. Door gebruik te maken van slimme laadsystemen en energiemanagementsoftware, kunnen bedrijven hun energieverbruik optimaliseren en de operationele kosten verlagen. Bijvoorbeeld, wanneer voertuigen niet in gebruik zijn, kunnen ze als energieopslag dienen en de opgeslagen energie op een later moment terug leveren aan het net of gebruiken voor het aandrijven van andere bedrijfsprocessen.

Vehicle-to-Grid (V2G) en Vehicle-to-Home (V2H) initiatieven

In verschillende landen en steden zijn er al diverse Vehicle-to-Grid (V2G) en Vehicle-to-Home (V2H) initiatieven opgezet om de voordelen van bidirectionele laadpalen te demonstreren. Deze projecten hebben tot doel om de integratie van elektrische voertuigen in het energienet te bevorderen en om te laten zien hoe bidirectioneel laden kan bijdragen aan het verduurzamen van het energie- en vervoerssysteem. Een voorbeeld hiervan is een V2G-project in Leidsche Rijn, waar elektrische deelauto’s – een aangepaste versie van de Hyundai Ioniq 5 –  met V2G mogelijkheden worden ingezet om de wijkbewoners een duurzaam alternatief te bieden.

Wallbox Quasar

wallbox quasar thuisDe Wallbox Quasar, een geavanceerde bidirectionele wandlader met een vaste kabel, biedt naadloze integratie met zowel het elektrisch voertuig als het thuisnetwerk. Met de Wallbox Quasar kunnen gebruikers hun auto opladen én energie terug leveren aan het net, of het huis van stroom voorzien.

Deze intelligente wandlader – die ook geschikt is voor montage op een paal – is compatibel met diverse laadstandaarden en biedt via een gebruiksvriendelijke app volledige controle over de laadsessies en energiebeheer.

elektrische auto opladen via V2G welke laadpaal

Uitdagingen en kansen voor de toekomst van bidirectioneel laden

Hoewel bidirectioneel laden veel potentie heeft, is de weg naar grootschalige adoptie niet zonder uitdagingen. Tegelijkertijd liggen er kansen klaar om te benutten.

Technische en regelgevende uitdagingen

Ondanks de veelbelovende voordelen van bidirectionele laadpalen, zijn er nog verschillende technische en regelgevende uitdagingen die overwonnen moeten worden. Op technisch vlak is standaardisatie van laadprotocollen en -connectoren essentieel voor een bredere adoptie van bidirectioneel laden.

Verder moeten er oplossingen worden gevonden om de levensduur van de accu’s te waarborgen. Dit omdat frequent laden en ontladen invloed kan hebben op de capaciteit en levensduur van accu’s. Wat betreft regelgeving zijn er juridische en fiscale kwesties die aangepakt moeten worden, zoals de behandeling van energiebelastingen en de verantwoordelijkheid bij het terug leveren van energie aan het net.

Verwachte groei en marktpotentieel

Ondanks de genoemde uitdagingen zijn de verwachtingen voor de groei en het marktpotentieel van bidirectionele laadpalen zeer positief. Het aantal elektrische voertuigen neemt wereldwijs snel toe. Daarmee groeit ook de vraag naar een passende laadinfrastructuur en slimme energieoplossingen. Bovendien stimuleren overheden en instanties de adoptie van bidirectioneel laden door middel van subsidies, pilotprojecten en het opstellen van nieuwe regelgeving die de ontwikkeling en implementatie van deze technologie ondersteunt.

Betrokkenheid van overheden, bedrijven en consumenten

Voor het succes van bidirectioneel laden is de betrokkenheid van overheden, bedrijven en consumenten van cruciaal belang. Overheden kunnen een faciliterende rol spelen door regelgeving en beleid aan te passen, terwijl bedrijven kunnen investeren in onderzoek en ontwikkeling om de technologie verder te verbeteren.

Consumenten, als eindgebruikers, kunnen door de aanschaf van elektrische voertuigen en het gebruik van bidirectionele laadpalen bijdragen aan de vraag en de acceptatie van deze technologie. Samenwerking tussen alle betrokken partijen is noodzakelijk om het volledige potentieel van bidirectioneel laden te benutten en de transitie naar een duurzaam energiesysteem te versnellen.

Welke auto’s ondersteunen bidirectioneel laden en V2G?

Bidirectioneel laden is nog niet op grote schaal geïmplementeerd en niet alle elektrische voertuigen ondersteunen deze technologie. Er zijn echter enkele modellen die al geschikt zijn voor bidirectioneel laden. Enkele voorbeelden zijn:

 • Nissan Leaf
  Dit is een van de bekendste elektrische auto’s die bidirectioneel laden ondersteunt. Helaas gaat dit wel via de inmiddels verouderde en zeldzame CHAdeMO-laadconnector.
 • Mitsubishi Outlander PHEV
  Dit plug-in hybride model ondersteunt bidirectioneel laden, maar maakt helaas gebruik van de verouderde Type 1-laadaansluiting.
 • Nissan e-NV200
  Dit elektrische bestelwagenmodel ondersteunt ook bidirectioneel laden, maar ook hier betreft het helaas een CHAdeMO-connector.
 • Renault ZOE
  Deze populaire elektrische auto ondersteunt standaard geen bidirectioneel laden. Er zijn echter speciaal aangepaste versies die deze technologie wel ondersteunen. Die zijn echter niet voor consumenten beschikbaar.
 • Volvo EX90
  Volvo’s nieuwe elektrische vlaggenschip, welke waarschijnlijk in 2024 in productie gaat, zal in bepaalde landen worden uitgerust met hardware en software die bidirectioneel laden ondersteunt.

Verschillende autofabrikanten zijn bezig met het ontwikkelen van bidirectionele laadmogelijkheden voor hun toekomstige modellen. Hyundai en Kia bieden bijvoorbeeld al Vehicle-to-Load (V2L) functionaliteit en werken aan uitbreiding naar volledig bidirectioneel laden. Volkswagen is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe generatie van de MEB-architectuur die ook Vehicle-to-Grid (V2G) ondersteuning zou moeten bieden. Ook van de nieuwe modellen van Polar – het elektrische zustermerk van Volvo – verwachten we dat die V2G-mogelijkheden zullen hebben.

Hoewel de meeste elektrische voertuigen op dit moment nog geen ingebouwde ondersteuning voor bidirectioneel laden hebben, zal dit naar verwachting in de toekomst veranderen naarmate de technologie verder wordt ontwikkeld en geadopteerd. Het is belangrijk om te controleren of een specifiek voertuigmodel bidirectioneel laden ondersteunt voordat je investeert in een bidirectionele laadpaal.

auto bidirectioneel laden met Wallbox Quasar (V2G compatible)

De toekomst van bidirectioneel laden

Het is duidelijk dat bidirectioneel laden een belangrijke rol kunnen spelen in de energietransitie en de verdere ontwikkeling van elektrische mobiliteit. Bidirectionele laadpalen bieden immers een veelbelovende oplossing voor het efficiënt en duurzaam beheren van energie in een wereld waar elektrisch vervoer steeds belangrijker wordt. De mogelijkheid om energie terug te leveren aan het net en de integratie van hernieuwbare energiebronnen zorgen voor tal van voordelen, variërend van het stabiliseren van het energienet tot financiële besparingen voor gebruikers van elektrische auto’s.

Bidirectionele laadpalen: mogelijkheden én uitdagingen

Hoewel er nog enkele technische en regelgevende uitdagingen overwonnen moeten worden, is het marktpotentieel van bidirectioneel laden aanzienlijk. Door de betrokkenheid van overheden, bedrijven en consumenten kunnen deze hindernissen worden aangepakt en kan de technologie zich verder ontwikkelen en groeien. Het blijft daarom van groot belang dat alle betrokken partijen deze innovatieve technologie blijven ondersteunen, zodat ze gezamenlijk kunnen werken aan een duurzame toekomst voor energie en vervoer.

hoe werkt bidirectioneel laden V2G

Reacties

No products in the cart.