Alleen A-merken
Snelle levering
Vakkundige installatie
Persoonlijk advies
EV-Expert
Nieuws
Geplaatst op

Dit zijn de meest verkochte elektrische auto’s van 2022

Niet de Tesla Model Y, zoals menigeen verwachtte, maar de Skoda Enyaq was vorig jaar de meest verkochte elektrische auto. De Peugeot e-208 eindigde op de derde plaats.

Skoda Enyaq is de meest verkochte elektrische auto van 2022

Zoals gebruikelijk maakte de BOVAG ook voor afgelopen jaar de verkoopcijfers van de verschillende automodellen bekend. Dit jaar is er, zoals de afgelopen jaren wel heel vaak het geval was, geen enorme overmacht voor Tesla. Wat dat betreft lijkt de grote voorsprong die Tesla leek te hebben, toch wat tanende te zijn. Want ook dit jaar was het de Skoda Enyaq (Coupé) iV die met een flinke overmacht de eerste plaats in de wacht sleepte. Runner-up was de Tesla Model Y, op de voet gevolgd door de Peugeot e-208, Kia e-Niro en Audi Q4 e-tron.

Succes voor Volkswagen Groep

Met een eerste en vijfde plaats mag de Volkswagen Groep van een bijzonder succesvol jaar spreken. Laten we namelijk ook niet vergeten dat ook de Volkswagen ID,4, Cupra Born en Audi e-tron modellen van dit concern zijn. Als we kijken naar de verkoopaantallen dan is met 49,78 procent nagenoeg de helft van de verkochte elektrische auto’s uit deze top 10 afkomstig van de Volkswagen Groep.

Van de Kia E-Niro, Ford Mustang Mach-E en BMW iX3, die vorig jaar nog in de top 5 stonden, heeft alleen de Kia nog een hoge positie.

Skoda Enyaq blijft een waar succesnummer

Voor de Skoda Enyaq lijkt het succes zich onverminderd voor te zetten. In zijn eerste volledige verkoopjaar was de Škoda Enyaq iV ook al het de meest verkochte elektrische auto van Nederland. En dat is in 2022 dus opnieuw het geval. In 2021 werd de Enyaq iV al uitgeroepen tot de ‘Beste nieuwkomer van het Jaar 2022’ bij de verkiezing voor de Zakenauto van het Jaar. Afgelopen jaar wist de Skoda Enyaq bij diezelfde verkiezing de titel ‘Zakenauto van het Jaar 2023’ in de wacht te slepen.

Top 10 meest verkochte auto’s van 2022

Model Aantal verkocht
1 Skoda Enyaq iV 5.467
2 Tesla Model Y 3.892
3 Peugeot e-208 3.635
4 Kia e-Niro 3.447
5 Audi Q4 e-tron 3.255
6 Kia EV6 3.104
7 Volkswagen ID.4 2.861
8 Cupra Born 2.443
9 BMW i4 2.411
10 Audi e-tron 2.316

Verkocht versus geregistreerd

Een kanttekening is eigenlijk wel op zijn plaats. Het gaat hier namelijk om de aantallen die als nieuwe auto in Nederland zijn geregistreerd. Dat zijn niet altijd de aantallen die daadwerkelijk verkocht zijn. Met de huidige problemen in de supply chain – er is nog steeds een ernstig tekort aan halfgeleiders – is het natuurlijk ook de vraag hoe de aantallen er uit zouden zien als er geen enkel leveringsprobleem zou zijn geweest. Omdat de daadwerkelijke verkoopaantallen – uiteraard – niet vrijgegeven worden door de dealers en importeurs, is niet helemaal nauwkeurig vast te stellen wat de meest verkochte elektrische auto’s van 2022 zijn. Daarom gaan we uit van de bij de RDW geregistreerde aantallen.

Reacties

No products in the cart.