Alleen A-merken
Snelle levering
Vakkundige installatie
Persoonlijk advies
EV-Expert
Nieuws
Geplaatst op

Hyundai Ioniq 5 is de ANWB Trekauto van het Jaar 2022

Voor het allereerst is een volledig elektrische auto gekozen als de ‘ANWB Trekauto van het Jaar’

ANWB roept voor het eerst een elektrische auto uit tot de beste trekauto van het jaar

De Hyundai Ioniq 5 is door de ANWB uitgeroepen tot ‘Trekauto van het Jaar 2022’. Een unicum, aangezien dit de eerste keer is dat een volledig elektrische auto deze prijs in de wacht sleept. Vorig jaar was het eveneens een Hyundai, de Tucson 1.6 T-GDI plug-in hybride, die deze onderscheiding kreeg.

Hyundai Ioniq 5 ANWB Trekauto van het Jaar

Stevige concurrentie

Dit jaar deden er uitsluitend plug-in hybrides en volledig elektrisch aangedreven auto’s aan de verkiezing mee. Naast de Hyundai Ioniq 5 waren dat de Kia Sportage 1.6 T-GDi Plug-in Hybrid, de Volvo XC40 Recharge Pure Electric, de Lynk & Co 1, de Peugeot 308 Hybrid 225 en de SsangYong Korando e-Motion. Een primeur, aangezien de ANWB dit jaar voor het eerst uitsluitend stekkerauto’s beoordeelt in deze verkiezing

EV als caravantrekker?

In het verleden werden EV’s beschouwd als vrij matige caravantrekkers. Dit had vooral te maken met het bereik. Een EV kan nog zo’n imposante actieradius hebben, zodra u hier een caravan achter hangt is deze plots een stuk kleiner. Voor korte stukken is dit niet zo’n probleem, maar voor lange reizen, bijvoorbeeld naar een vakantiebestemming, kost dit veel extra laadtijd.

Overigens is het niet alleen maar negatief. EV’s hebben als caravantrekker namelijk ook aardig wat voordelen. Neem bijvoorbeeld het enorme koppel, de stabiliteit en wegligging van EV’s. Daarnaast hebben elektrische auto’s simpelweg tal van andere voordelen, waaronder minder geluid en geen CO2-uitstoot.

Hyundai Ioniq 5 ANWB Trekauto van het Jaar

Hyundai Ioniq 5 77 kW AWD

Uiteindelijk was het de Ioniq 5 van Hyundai, in de uitvoering met een 77 kW accupakket en achterwielaandrijving, die als beste uit de bus kwam. Geen verrassing, aangezien de elektrische Hyundai sinds zijn debuut in 2021 haast niet aan te slepen is. De jury was dan ook erg te spreken over de Ioniq 5:

“De Ioniq 5 laat zien dat technische innovatie goed wordt vertaald naar praktisch gebruik. Zo houdt de auto bij het bepalen van de actieradius al rekening met het gewicht van de caravan. Ook het vehicle-to-load systeem, waarmee je stroom voor je caravan kunt tappen uit de autoaccu, is slim. Door de lage, brede bouw en het gunstige zwaartepunt is de stabiliteit onovertroffen. De Ioniq 5 is geschikt voor supersnel laden via een DC-lader, dus de accu kan in no-time weer vol zijn. De kracht van de Ioniq 5 is goed te doseren bij het accelereren, waardoor je mooi vloeiend wegrijdt. Het futuristische dashboard vergt wat gewenning. De dodehoekcamera’s zijn ideaal. De gereden Hyundai Ioniq5 was wel de duurste auto uit de vloot kandidaten.”

Reacties

No products in the cart.