Alleen A-merken
Snelle levering
Vakkundige installatie
Persoonlijk advies
EV-Expert
Subsidie
Geplaatst op

Subsidie voor elektrische auto’s in 2023

Wilt u een elektrische auto kopen en gebruikmaken van de subsidieregeling voor 2023? Dan kunt u nu al de datum dat u de SEPP-subsidie voor 2023 kunt aanvragen in uw agenda zetten: 10 januari.

Subsidie bijtijds aanvragen

Op 10 januari 2023 kunt u, vanaf 9:00 uur ’s ochtends, weer subsidie voor de aanschaf van een elektrische auto aanvragen. Aarzelt u echter niet te lang, de subsidiepotjes zijn net zoals in de voorgaande jaren niet onbeperkt. Vorig jaar raakten de subsidiepotjes voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s in de loop van het jaar al op. Voor 2023 heeft de overheid overigens meer geld vrijgemaakt voor de subsidie voor elektrische auto’s.

Subsidieplafond 2023

Voor dit jaar had de overheid 91,4 miljoen euro in het subsidiepotje gestopt. Voor 2023 is dat 8 miljoen meer, namelijk 99,4 miljoen euro. Er zijn wel wat veranderingen. Voor de subsidie voor nieuwe elektrische auto’s is komend jaar wat minder budget beschikbaar terwijl er voor elektrische occasions juist iets meer is vrijgemaakt.

SEPP Subsidieplafond 2022
Nieuwe elektrische auto’s 71 miljoen euro
Gebruikte elektrische auto’s 20,4 miljoen euro
SEPP Subsidieplafond 2023
Nieuwe elektrische auto’s 67 miljoen euro
Gebruikte elektrische auto’s 32,4 miljoen euro

De reden dat er meer subsidie voor gebruikte elektrische auto’s beschikbaar is, komt omdat de overheid ervan uitging dat het aanbod aan elektrische occasions inmiddels flink is gegroeid. De SEPP-subsidie is voor particulieren bedoeld, en die kopen ook vaak occasions. Nu het aanbod elektrische auto’s de afgelopen jaren behoorlijk is gegroeid, vind de overheid het tijd om de particulieren nog meer te stimuleren om elektrische occasions te kopen. Dat de overheid dit goed ziet, blijkt uit het feit dat dit subsidiepotje vorig jaar niet helemaal werd aangesproken, en dit jaar wél.

elektrische auto kopen met subsidie

Hoogte van de subsidie

Het subsidiebedrag dat er voor nieuwe en elektrische auto’s wordt verstrekt, is verschillend. En ook komend jaar wordt de subsidie – alleen voor nieuwe elektrische auto’s – iets lager.

SEPP Subsidie 2022
Nieuwe elektrische auto’s 3.350 euro
Gebruikte elektrische auto’s 2.000 euro
SEPP Subsidie 2023
Nieuwe elektrische auto’s 2.950 euro
Gebruikte elektrische auto’s 2.000 euro

Advies subsidie elektrische auto

SEPP Subsidie aanvragen

De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) wordt uiteraard niet zomaar verstrekt. Om in aanmerking te komen voor de aanschafsubsidie moet er aan een aantal eisen worden voldaan. Onderstaand een lijstje met de belangrijkste punten

  • De subsidie wordt alléén verstrekt aan particulieren
  • De elektrische auto kan zowel worden gekocht als geleased (via Private Lease)
  • De nieuwprijs van die elektrische auto moet tussen 12.000 en 45.000 euro liggen.
  • Het mag geen auto zijn die oorspronkelijk een verbrandingsmotor had en naar elektrische auto is omgebouwd.
  • De subsidie is alleen bedoeld voor volledig elektrische auto’s, ook wel batterij-elektrische auto’s (BEV’s) genoemd.
  • De elektrische auto moet een elektrische actieradius van minimaal 120 kilometer hebben
  • De auto moet op de ‘Autolijst SEPP’ zijn vermeld

Er zijn nog meer voorwaarden, onder anderen over het moment tijdens het aankoopproces dat de subsidie kan worden aangevraagd. Uw verkoop- of leaseadviseur kan u er meestal voldoende over vertellen. Evengoed is het verstandig om de informatie van het RVO over de SEPP-regeling goed door te nemen.

Reacties

No products in the cart.