Laadoplossing voor thuis bespreken?
Advies nodig over uw ideale laadoplossing voor thuis? Onze EV-Experts staan voor u klaar.
Nog geen eigen laadpaal? Dan bent u van een openbaar laadpunt afhankelijk, en onderweg mogelijk ook van snellaadstations. In deze blog vertellen we hoe u ze gemakkelijk kunt vinden.
Nederland is kampioen op het gebied van publieke laadpalen. Zo zijn er in Nederland (in 2022) maar liefst 83.000 (!) publieke laadpunten waar u terechtkunt als u geen eigen laadvoorziening heeft of uw elektrische auto onderweg moet opladen. Maar, waar staan al die laadpalen in Nederland? U kunt uiteraard rond gaat rijden tot u er eentje tegenkomt, maar we zijn betere oplossingen. We zetten de verschillende opties om hierachter te komen voor u uiteen.
Laadstations zijn onder te verdelen in twee categorieën: AC-laders en DC-laders. De AC-laders maken – net als de laadpaal thuis – gebruik van wisselstroom (AC). De DC-laders maken gebruik van zogenaamde gelijkstroom (DC).
AC-laadpalen komen het vaakst voor. Dit kunnen openbare laadpunten zijn, maar dus ook de laadpaal thuis of op de zaak. Vooralsnog hebben AC-laders een maximale laadsnelheid van 22 kW.
DC-laders worden ook wel snelladers genoemd. Deze vindt u doorgaans langs de snelweg of bij openbare laadstations en laden uw EV razendsnel op. Hoe snel dat opladen gaat, dat hangt uiteraard af van de boordlader van uw elektrische auto. In principe hebben de DC-laadpalen een laadsnelheid van minimaal 50 kW. De nieuwste DC-laders hebben zelfs een laadvermogen van maar liefst 350 kW. Deze laders worden ook wel High Power Chargers (HPC) genoemd.
Voor veel mensen hebben DC-laders de voorkeur aangezien deze de accu aanzienlijk sneller opladen. Er zijn echter ook nadelen. Zo is laden aan een snellader doorgaans een stuk duurder en heeft het op de lange termijn een negatieve impact op de levensduur van uw accu. Daarom verdient het de voorkeur om de elektrisch auto zovele mogelijk aan de eigen laadpaal op te laden, of bij een regulier openbaar laadpunt.
Over het algemeen vindt u in Nederland meer openbare AC-laders. Dit vanwege de lagere kosten. Er worden echter ook steeds meer publieke DC-laders geplaatst, met name langs snelwegen en op andere drukke plekken.
Gaat u op pad en wilt u weten waar u uw elektrische auto kunt opladen? We zetten de verschillende manieren om laadpalen te vinden voor u op een rij.
Natuurlijk kunt u op meerdere websites terecht voor een overzicht van alle (semi-) publieke laadpunten in Nederland. Deze worden daar meestal weergeven op een online kaart, waardoor u gemakkelijk een geschikte laadpaal kunt vinden in de buurt van uw huis, route of bestemming. Over het algemeen werken al deze websites op een eenzelfde manier. U kunt inzoomen op de kaart om de exacte plek van de laadpaal te zien. Vervolgens kunt u op de individuele laadpunten klikken voor meer details, zoals het laadtarief, het type lader (AC of DC), de laadaansluiting (Type 1 of Type 2), het laadvermogen en het adres. Bij sommige websites kunt u – meestal na registratie – ook zien welke laadpunten op dat moment beschikbaar of bezet zijn, en wat de tarieven zijn.
Voorbeelden van dergelijke websites zijn:
Meestal biedt ook de website van de leverancier van uw laadpas een overzicht van de beschikbare laadpunten in Nederland.
Veel navigatiesystemen van elektrische auto’s zijn uitgerust met een ‘vind een laadpaal’-functie. Heel vaak komt die functie automatisch in beeld als u een bestemming invoert waar u zonder onderweg te laden niet kunt bereiken. Aangezien de GPS van het navigatiesysteem weet waar u bent, geeft de functie automatisch laadpalen bij u in de buurt weer, inclusief relevante details zoals het type lader en het laadvermogen. Vervolgens kunt u de laadpaal van uw keuze als bestemming instellen. Sommige EV’s beginnen zodra u dit doet automatisch met het conditioneren van de accu zodra u in de buurt van het snellaadstation van uw keuze komt, iets wat het ervoor zorgt dat het opladen sneller gaat.
Hiernaast zijn diverse navigatiesystemen uitgerust met een functie die uw gehele route, inclusief laadpunten, voor u berekent. Aan de hand van de accucapaciteit en de actieradius berekent de navigatie wat de optimale route is én hoe vaak en waar u het beste kunt opladen. Zo hoeft u alleen maar uw navigatie te volgen. Een kanttekening is dat deze functie niet altijd even goed werkt, met name bij de wat oudere auto’s.
Ten slotte zijn er nog verschillende applicaties (‘apps’) voor op uw telefoon waarmee u laadpalen kunt vinden. Zo zijn er de apps van laadpaal- en laadpasproviders, zoals die van Shell/New Motion, Vattenfall, Ionity en Fastned. Deze werken in principe hetzelfde als de eerdergenoemde websites, maar hebben tevens een navigatiefunctie. Deze navigeert u naar het laadstation van uw keuze.
Verder zijn er navigatieapps die, net zoals sommige on board navigatiesystemen, de hele route, inclusief de ideale laadpunten, voor u uitstippelen. Voorbeelden hiervan zijn Chargemap en aBetterRoutePlanner. U kunt deze in veel gevallen ook koppelen aan het navigatiesysteem van de auto. Dan zoekt u de route en laadpunten in de smartphone op en zet u deze vervolgens automatisch in de navigatie van de auto. De auto weet als u alleen het adres van een snellader invoert, niet dat bij de nadering daarvan de accu geconditioneerd moet worden. Daarom is het eigenlijk beter om het desbetreffende snellaadstation in de navigatie van de auto op te zoeken. Dat is uiteraard wel een beetje omslachtig als u tijdens een lange rit meerdere snellaadstations moet aandoen. Wellicht is het dan beter om dat klusje aan de bijrijder over te laten.
Een publieke laadpaal biedt in veel situaties uitkomst. Feit is echter wel dat thuisladen gemakkelijker, minder stressvol en op de lange termijn meestal een stuk goedkoper is. Zo vertrekt u altijd met een volledig opgeladen accu van huis en bent u niet meer afhankelijk van publieke laadpunten. Bij Laaddirect kunt u terecht voor uiteenlopende A-merk laadoplossingen voor thuis en op de zaak.
Bespreek uw wensen met één van onze EV-Experts. Samen komen wij tot de ideale laadoplossing voor thuis.
Met SprayPay – Gespreid betalen is het mogelijk om uw bestelling in 12, 18, 24 of 36 maandelijkse termijnen te betalen. Wilt u eerder of extra aflossen? Dit kan altijd boetevrij. U heeft dus grip op de looptijd. Gespreid betalen is bij Laaddirect.nl mogelijk vanaf € 250,- en tot € 7.500,-.
Bedrag | Looptijd in maanden | Vaste rente | Bedrag per maand | Totaal bedrag | |
12 | 10% | ||||
18 | 10% | ||||
24 | 10% | ||||
36 | 10% |
Het gebruik van SprayPay is zeer eenvoudig. U kunt bij het afrekenen voor ‘SprayPay’ kiezen als betaalmethode. Hierna wordt uw aanvraag binnen enkele seconden door de betaalprovider SprayPay behandeld en u weet vrijwel direct of u in aanmerking komt voor een krediet. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, hoeft u alleen nog maar te wachten. SprayPay betaalt uw bestelling en wij sturen uw aankoop zo snel mogelijk naar u toe.
Gespreid betalen via SprayPay is mogelijk voor Nederlanders die in het bezit zijn van een Nederlandse bankrekening. Iedereen kan gespreid betalen aanvragen, maar de aanvraag wordt niet altijd goedgekeurd. Op basis van een aantal vragen over uw financiële situatie en een BKR toetsing wordt uw aanvraag beoordeeld door SprayPay. Aan de hand van deze gegevens wordt er bepaald of uw aanvraag wordt goedgekeurd.
Zodra SprayPay een bevestiging heeft ontvangen dat de bestelling is geannuleerd of volledig geretourneerd, vervalt de overeenkomst. U bent SprayPay dus geen geld meer verschuldigd. Als u slechts een deel van uw bestelling wilt annuleren of retourneren, wordt dit verrekend met het openstaande bedrag en wordt uw maandbedrag automatisch aangepast.
Een overeenkomst met SprayPay wordt altijd geregistreerd bij het BKR. Zolang alle maandelijkse termijnen op tijd worden betaald, heeft dit geen negatieve invloed op uw BKR-registratie. Wanneer u meer dan twee maanden niet aan de betalingsverplichting hebt voldaan, is SprayPay verplicht om dit door te geven aan het BKR. Dit kan wel gevolgen hebben voor toekomstige overeenkomsten.
Ja dat is mogelijk. U selecteert bij de productopties onder “Kies installatiepakket” de optie “Montage op locatie”.
De kosten en de werkzaamheden binnen dit montagepakket worden meegenomen in de gespreide betalingen middels SprayPay. Let er op, dat de kosten voor het eventuele meerwerk welke niet in het basis installatiepakket is inbegrepen door Laaddirect achteraf wordt na-gefactureerd. Deze factuur dient u direct in één keer aan Laaddirect te voldoen.
Wilt u er zeker van zijn dat alle kosten rondom de installatie worden meegenomen in de gespreide betalingen via SprayPay? Vraag dan een persoonlijke offerte aan via info@laaddirect.nl.
Betalingen via SprayPay zijn alleen mogelijk voor consumenten, het is niet mogelijk om een zakelijke order te betalen via SprayPay.