Alleen A-merken
Snelle levering
Vakkundige installatie
Persoonlijk advies
EV-Expert
Nieuws
Geplaatst op

Gemeenten mogen lagere parkeertarieven berekenen voor elektrische auto’s

Kabinet wijzigt Gemeentewet zodat gemeenten korting mogen geven op parkeertarieven voor elektrische auto’s

Mogelijk lagere parkeertarieven voor elektrische auto’s

Het kabinet zet een volgende stap om de Nederlander in de elektrische auto te krijgen. Gemeenten mogen vanaf volgend jaar namelijk lagere parkeertarieven instellen voor elektrische auto’s en auto’s die op waterstof rijden. Dit wil het kabinet realiseren door een aanpassing van de Gemeentewet.

Alleen voor emissievrije voertuigen

Die aanpassing moet gemeenten de mogelijkheid geven om korting te geven op de parkeertarieven op volledig uitstootvrije auto’s. Het gaat om korting op de tarieven voor betaalde parkeerplaatsen en voor parkeervergunningen. De korting is alleen van toepassing voor volledig elektrische personenauto’s en bestelauto’s, en ook voor waterstof aangedreven personen/bestelauto’s met brandstofcellen. Hybrides en plugin-in hybrides stoten wel CO2 uit en zijn van deze regeling uitgesloten.

korting parkeertarieven elektrische auto

Extra instrument

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat: “Gemeenten krijgen hiermee een extra instrument in hun gereedschapskoffer om te werken aan schone lucht en minder verkeersherrie in hun stad of dorp”.

Parkeertarieven

Het bepalen van parkeertarieven is maatwerk. Nederlandse gemeenten mogen volgens artikel 225 van de Gemeentewet zelf bepalen of automobilisten moeten betalen om ergens te parkeren. De gemeenten mogen die tarieven ook laten verschillen per wijk, buurt of straat. Dat geldt ook voor de tarieven voor parkeervergunningen. Daar komt nu dus een extra differentiatiemogelijkheid bij, namelijk een aangepast tarief voor emissievrije personen- en bestelwagens. De gemeenten mogen zelf bepalen of ze korting inderdaad willen geven, en hoe hoog die korting dan is.

Emissievrij

De korting past in het streven van de Nederlandse regering om het vervoer in Nederland schoner te maken. Alle auto’s die in Nederland in 2050 rondrijden, moeten volledig schoon zijn. Daarom zijn er diverse maatregelen genomen om de aanschaf van emissievrije auto’s te stimuleren. Uit onderzoek is gebleken dat ook een korting op parkeertarieven daar aan bij kan dragen.

Verschillende gemeenten hebben al aangegeven dat zij belangstelling hebben voor de nieuwe mogelijkheid. Hoe de gemeenten die korting precies berekenen, bijvoorbeeld via de speciale parkeerapps, gekoppeld via het kenteken of door middel van een optie bij de parkeerautomaat, mogen ze zelf bepalen. We kunnen ons voorstellen dat daar nog de nodige uitdagingen zijn, zeker als het gaat om speciale parkeerplaatsen voor elektrische auto’s bij openbare oplaadpunten.

Reacties

No products in the cart.