Voorkom dat u de verkeerde laadpaal kiest!
Ontvang binnen 10 min een vrijblijvend en persoonlijk advies op maat.
Elektrische auto's worden steeds populairder, net als de behoefte aan oplaadmogelijkheden. In deze blogpost leggen we uit hoe u een elektrische auto kunt opladen aan een laadpaal (of wandlader) thuis of op de zaak.
We leggen u stap voor stap uit hoe het opladen van een elektrische auto aan een laadpaal (of wandlader) thuis of op de zaak werkt, waarom u deze nodig hebt in plaats van een standaard stopcontact én hoe u de oplaadtijd kunt berekenen. Voorts hebben we nog enkele tips voor u.
U kunt eenvoudig uitrekenen hoelang het opladen duurt. Stel, u hebt een elektrische auto met een accupakket van 60 kWh, en u gebruikt een laadpaal met een laadsnelheid van 11 kW. Daarnaast is er altijd een verlies van 15% tijdens het laden. De berekening gaat dan als volgt:
Dit betekent dat het ongeveer 6,5 uur duurt om een volledig lege accu van 60 kWh tot 100% op te laden met een laadpaal van 11 kW.
De laadsnelheid van uw elektrische auto hangt af van zowel de auto als de laadpaal. Meestal zijn laadpalen in Nederland 11 kW (3-fase), maar bij bedrijven zijn er ook vaak 22 kW laadpalen. De laadsnelheid van uw auto staat in de handleiding en is meestal 3,7 kW, 6,6 kW, 7,4 kW, 11 kW of 22 kW.
Als uw auto en laadpaal dezelfde laadsnelheid hebben, dan laadt de auto met die snelheid (minus 15% verlies). Heeft uw auto een lagere laadsnelheid dan de laadpaal, dan laadt de auto met zijn eigen maximale snelheid.
Maar auto’s met een laadsnelheid van 6,6 kW of 22 kW gaat het iets anders. Die hebben 6,6 kW per fase nodig. Als u zo’n auto aansluit op de min of meer gebruikelijke 11 kW laadpaal, dan is er slechts 3,7 kW per fase beschikbaar. Dit betekent dat de 22 kW-laadsnelheid van de auto in dat geval wordt teruggebracht naar 11 kW, en een 6,6 kW-auto naar 3,7 kW. De laadtijd zal dan dus verdubbelen.
U kunt een elektrische auto opladen via een standaard stopcontact, maar dit gaat heel langzaam en is vooral minder veilig. Hiervoor is enige uitleg noodzakelijk:
De daadwerkelijke oplader zit in de auto zelf. Bij opladen via een stopcontact zal de auto automatisch met de grootst mogelijke snelheid gaan opladen. Als de laadkabel direct op het stopcontact wordt aangesloten, dan wordt het stopcontact continu met 16 A belast. Iets wat ik theorie mogelijk is, maar wat al snel tot overbelasting van het stopcontact of de rest van de elektrische installatie zal leiden, met alle gevaarlijke gevolgen van dien. Als tussenoplossing zijn er laadkabels met beveiliging verkrijgbaar. Die reduceren de laadsnelheid zodat het stopcontact met 10 A wordt belast. Ook dat is iets wat in de praktijk niet altijd goed gaat, wat de veiligheid niet ten goede komt.
Een laadpaal of wandlader biedt meerdere voordelen:
Bij de installatie van een laadpaal of wandlader moet rekening worden gehouden met de locatie (wand of paal), de parkeerplaats van de auto, de afstand tot de meterkast, en eventuele graafwerkzaamheden.
Een laadpaal is een essentieel onderdeel voor het efficiënt en veilig opladen van uw elektrische auto. Om het opladen goed en probleemloos te laten verlopen, is het niet alleen belangrijk om de juiste laadpaal of wandlader te kiezen en deze correct te installeren, maar ook om goed te weten hoe het opladen van de auto werkt. Ook voor de medegebruikers van de auto en de laadvoorziening zullen er het een en ander over moeten weten. In dit artikel hebben wij geprobeerd u dit zo eenvoudig mogelijk uit te leggen, rekening houdend met de meest voorkomende laadpalen en elektrische auto’s.
U zult merken dat het opladen van uw auto in de praktijk best wel gemakkelijk en probleemloos gaat, al zal het de eerste keren nog een beetje onwennig gaan. Voor meer informatie en advies kunt u altijd een van onze experts raadplegen, wij zijn u graag van dienst.
Bespreek uw wensen met één van onze EV-Experts. Samen komen wij tot de ideale zakelijke laadoplossing.
Met SprayPay – Gespreid betalen is het mogelijk om uw bestelling in 12, 18, 24 of 36 maandelijkse termijnen te betalen. Wilt u eerder of extra aflossen? Dit kan altijd boetevrij. U heeft dus grip op de looptijd. Gespreid betalen is bij Laaddirect.nl mogelijk vanaf € 250,- en tot € 7.500,-.
Bedrag | Looptijd in maanden | Vaste rente | Bedrag per maand | Totaal bedrag | |
12 | 10% | ||||
18 | 10% | ||||
24 | 10% | ||||
36 | 10% |
Het gebruik van SprayPay is zeer eenvoudig. U kunt bij het afrekenen voor ‘SprayPay’ kiezen als betaalmethode. Hierna wordt uw aanvraag binnen enkele seconden door de betaalprovider SprayPay behandeld en u weet vrijwel direct of u in aanmerking komt voor een krediet. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, hoeft u alleen nog maar te wachten. SprayPay betaalt uw bestelling en wij sturen uw aankoop zo snel mogelijk naar u toe.
Gespreid betalen via SprayPay is mogelijk voor Nederlanders die in het bezit zijn van een Nederlandse bankrekening. Iedereen kan gespreid betalen aanvragen, maar de aanvraag wordt niet altijd goedgekeurd. Op basis van een aantal vragen over uw financiële situatie en een BKR toetsing wordt uw aanvraag beoordeeld door SprayPay. Aan de hand van deze gegevens wordt er bepaald of uw aanvraag wordt goedgekeurd.
Zodra SprayPay een bevestiging heeft ontvangen dat de bestelling is geannuleerd of volledig geretourneerd, vervalt de overeenkomst. U bent SprayPay dus geen geld meer verschuldigd. Als u slechts een deel van uw bestelling wilt annuleren of retourneren, wordt dit verrekend met het openstaande bedrag en wordt uw maandbedrag automatisch aangepast.
Een overeenkomst met SprayPay wordt altijd geregistreerd bij het BKR. Zolang alle maandelijkse termijnen op tijd worden betaald, heeft dit geen negatieve invloed op uw BKR-registratie. Wanneer u meer dan twee maanden niet aan de betalingsverplichting hebt voldaan, is SprayPay verplicht om dit door te geven aan het BKR. Dit kan wel gevolgen hebben voor toekomstige overeenkomsten.
Ja dat is mogelijk. U selecteert bij de productopties onder “Kies installatiepakket” de optie “Montage op locatie”.
De kosten en de werkzaamheden binnen dit montagepakket worden meegenomen in de gespreide betalingen middels SprayPay. Let er op, dat de kosten voor het eventuele meerwerk welke niet in het basis installatiepakket is inbegrepen door Laaddirect achteraf wordt na-gefactureerd. Deze factuur dient u direct in één keer aan Laaddirect te voldoen.
Wilt u er zeker van zijn dat alle kosten rondom de installatie worden meegenomen in de gespreide betalingen via SprayPay? Vraag dan een persoonlijke offerte aan via info@laaddirect.nl.
Betalingen via SprayPay zijn alleen mogelijk voor consumenten, het is niet mogelijk om een zakelijke order te betalen via SprayPay.