Voorkom dat u de verkeerde laadpaal kiest!
Ontvang binnen 10 min een vrijblijvend en persoonlijk advies op maat.
Bent u in de markt voor een laadpaal of wandlader voor uw elektrische Smart? Vanwege de lichtgewichte accupakketten en het indrukwekkende AC-laadvermogen van de elektrisch aangedreven modellen van Smart is het vinden van een geschikte laadoplossing nóg belangrijker. U doet er daarom verstandig aan niet alleen alle relevante aankoopinformatie tot u te nemen, maar óók meer te weten te komen over de elektrische voertuigen van Smart zelf.
Smart, kort voor ‘Swatch Mercedes Art’, is een van origine Duits automerk dat onderdeel uitmaakt van Daimler AG. Het Duitse automerk produceert (vooralsnog) uitsluitend microauto’s en subcompacte voertuigen. De autofabrikant werd in 1994 opgericht door Daimler en sindsdien zijn de opvallende Smarts een steeds bekender gezicht op de weg. De modellen van Smart zijn vooral geliefd onder stedelijke gebruikers, onder andere vanwege hun compacte afmetingen en comfortabele rijgedrag. Daarnaast hebben Smarts een karakteristiek uiterlijk, een uitstekende bouwkwaliteit en een hoge mate van betrouwbaarheid.
Ook in Nederland zie je regelmatig Smarts op de weg, met name in de Randstad. Hier komen de compacte afmetingen van de Smart uiteraard het beste tot hun recht. In tegenstelling tot veel andere merken die onderdeel uitmaken van een groter concern of merk, zijn er geen specifieke Smart-dealers in Nederland. In plaats daarvan kunt u terecht bij de Mercedes-Benz dealer voor de nieuwste Smarts, occasions en onderhoud.
Al sinds het begin van het millennium is Smart bezig met elektrische aandrijflijnen. Dit doet men in samenwerking met het Franse Renault. Zo introduceerde men in 2007 de eerste generatie van Smart EQ, zij het voor een beperkt publiek. Dankzij deze decennia aan ervaring op gebied van elektrische aandrijflijnen en accutechnologie, beschikken de huidige elektrische Smart modellen over accupakketten met indrukwekkende eigenschappen.
De maximale accucapaciteit van de Smarts is weliswaar beperkt, maar dit wordt meer dan goed gemaakt door het opvallend hoge AC-laadvermogen. Dit betekent dat u uw elektrische Smart binnen één uur volledig op kunt laden. Bovendien zijn de modellen van Smart vooral bedoeld voor rijden in de stad, waar afstand niet echt een issue is.
Type | Accucapaciteit | Actieradius (WLTP) | AC-laadvermogen |
Fortwo | 17,6 kWh | 440 – 580 km | 11 kW |
Forfour | 17,6 kWh* | 480 – 505 km* | 11 kWh* |
Het huidige elektrische modellengamma van Smart bestaat uit twee modellen: de Smart Fortwo en de Smart Forfour. De eerste elektrische Smart Two werd in 2007 geïntroduceerd. In dit jaar begon de Duitse autofabrikant met het testen van 100 elektrisch aangedreven Smarts in London. Twee jaren later werd de tweede generatie van de elektrische Smart ED Fortwo beschikbaar gemaakt als deelauto in diverse steden (waaronder Amsterdam), maar niet voor het brede publiek. Uiteindelijk moest consumenten tot 2013 wachten om de Smart ED Fortwo aan te schaffen.
Voor 4 jaar was de Smart EQ Fortwo de enige elektrische Smart. Hier kwam in 2017 verandering in, toen het merk een elektrische variant van de vijfdeurs Smart Forfour hatchback introduceerde, de Smart EQ Forfour genaamd.
En hier blijft het niet bij. Zo heeft Smart aangekondigd in 2022 de huidige EQ Fortwo en EQ Forfour te vervangen door nieuwe modellen. Daarnaast gaat Smart de samenwerking aan met het Chinese Geely, met wie Smart zal werken aan een elektrische cross-over SUV uit het B-segment. Deze zal verkrijgbaar zijn met twee verschillende accupakketten en een actieradius hebben van circa 400 kilometer.
De Smart EQ Fortwo is de geëlektrificeerde variant van de bekende Smart Fortwo. Evenals de conventioneel aangedreven uitvoering kenmerkt de Smart EQ Fortwo zich door zijn compacte afmetingen, comfortabele rijgedrag, betrouwbaarheid en bouwkwaliteit. De eerste generatie van de Smart EQ Fortwo werd in 2007 geïntroduceerd en twee jaar later opgevolgd door de tweede generatie. Ook de tweede generatie werd al snel opgevolgd door de derde generatie van het voertuig, de Smart ED3 genaamd. Deze derde generatie van de elektrische Smart was de eerste die (in principe) voor iedereen verkrijgbaar was. De vierde en huidige generatie van de Smart EQ Fortwo kwam in 2017 op de markt. De Smart EQ Fortwo wordt geleverd met een 17,6 kWh-accupakket met een AC-laadcapaciteit van maar liefst 22 kW. Daarnaast is er keuze uit een coupe versie – de Smart EQ Fortwo Coupe – en een cabriolet – de Smart EQ Fortwo Cabrio.
Wilt u uw Smart EQ Fortwo binnen één uur volledig opladen? Hier voor is een A-merk laadoplossing met voldoende laadvermogen (22 kW) noodzakelijk. Houd daarnaast de vereiste elektrische aansluiting in het achterhoofd (3 X 32 A). Bekijk ons aanbod hierboven.
De Smart EQ Forfour is de grote broer van de Smart EQ Fortwo. Daar waar de Fortwo plaats biedt aan maximaal twee mensen, heeft de Forfour ruimte voor maar liefst vier personen. Hiermee is de Smart EQ Forfour een stuk veelzijdiger zonder in te boeten op gebied van gebruiksgemak, veelzijdigheid en rijgedrag. De EQ Forfour is slechts een slagje groter dan zijn kleinere broer en is, net zoals de conventioneel aangedreven versie, gebouwd op hetzelfde platform als de Renault Twingo. Verder deelt de Smart EQ Forfour veel eigenschappen met de tweedeurs Smart EQ Fortwo, onder andere op gebied van accucapaciteit en AC-laadvermogen. In tegenstelling tot de Smart Forfour is de Smart forfour uitsluitend als coupe verkrijgbaar.
Aangezien de Smart EQ Forfour over dezelfde accu beschikt als de kleinere Smart EQ Fortwo voldoet in principe dezelfde lader. In ons aanbod vindt u diverse laadoplossing met 22 kW aan AC-laadvermogen. Overigens geldt ook voor de Smart EQ Forfour dat u rekening moet houden met de vereiste elektrische aansluiting.
Als jong bedrijf het Smart geen rijke historie zoals merken als Mercedes, Volkswagen, Peugeot of Citroën. Desondanks heeft de Duitse autofabrikant in zijn 30 jaar een aantal interessante en opvallende ontwikkelingen doorgemaakt. We zetten ze voor u op een rijtje:
1970 – 1990 | Ingenieurs bij Mercedes werken aan het ontwerp van een zeer compacte stadsauto |
1994 | Smart wordt opgericht |
1998 | Introductie van de eerste Smart, de Smart City-Coupé |
1998 | Introductie van de Smart Roadster |
2004 | Het Nederlandse NedCar begint met de productie van de Smart Forfour |
2007 | Introductie van de eerste elektrische Smart, de Smart Fortwo electric drive |
2009 | Lancering van de tweede generatie van de Smart Fortwo electric drive, de Smart ED2 genaamd |
2011 | Smart introduceert de derde generatie van de elektrische Smart, de eerste Smart die voor een breed publiek verkrijgbaar is |
2017 | introductie vierde generatie van de Smart Fortwo electric drive en de eerste elektrische Smart Forfour |
2018 | Smart verandert de namen van zijn elektrische modellen, in navolging van Mercedes, naar Smart ‘EQ’ Fortwo en ‘EQ’ Forfour |
Het vinden van een passende lader vereist helaas wat tijd en moeite. Maar, als u weet waar u naar zoeken moet heeft u binnen no time de meest geschikte laadoplossing voor uw elektrische Smart gevonden. Houd simpelweg rekening met de onderstaande zaken:
U heeft keuze uit een laadpaal en een wandlader. Aangezien beide types lader technisch nagenoeg identiek zijn, hangt uw keuze vooral af van de beoogde laadplek en uw persoonlijke voorkeur. Leent de beoogde laadplek van uw elektrische Smart zich beter voor een laadpaal of komt een wandlader beter tot zijn recht? Beeld u in hoe de laadkabel in deze situatie zal komen te lopen en hak op basis hiervan de knoop door.
Natuurlijk is het van essentieel belang dat uw lader beschikt over voldoende laadvermogen. Anders doet u het indrukwekkende laadvermogen van uw Smart geen eer aan en – nog erger – duurt het aanzienlijk langer om uw Smart op te laden. Overigens heeft het maximale AC-laadvermogen van uw Smart en uw laadstation ook gevolgen voor de benodigde elektrische aansluiting. Zo heeft u om het 22 kW AC-laadvermogen van de Smart Fortwo ten volle te benutten een 3-fase 3 X 32A aansluiting nodig.
Sommige laders zijn uitgerust met een internetverbinding. Hierdoor beschikken ze over handige functies. Een voorbeeld van zo’n functie is een backoffice. Een backoffice biedt u inzicht in alle relevante informatie omtrent het laden, zoals de laadkosten. Dergelijke info is – tezamen met de informatie van een gecertificeerde kWh-meter – noodzakelijk als u de laadkosten wilt verrekenen met anderen.
Wist u dat de lader van uw Smart uw elektrische installatie kan overbelasten? Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de lader op volle toeren draait terwijl ook andere grote stroomverbruikers ingeschakeld zijn. Met een lader met Dynamic Load Balancing weet u zeker dat dit niet bij u gebeurd. Een laadstation uitgerust met deze functie detecteert namelijk wanneer overbelasting dreigt en schroeft automatisch het laadvermogen terug.
Een gecertificeerde kWh-meter is essentieel als u de laadkosten wilt verrekenen met uw medegebruikers of werknemers. Uiteenlopende laadpalen en wandladers zijn standaard uitgerust met deze functie.
Ook kunt u kiezen tussen een lader met een enkele aansluiting en een laadstation met een dubbele aansluiting. De eerstgenoemde is ideaal als u – zowel nu als in de toekomst – slechts één elektrisch voertuig wilt opladen. Maar, wilt u twee EV’s tegelijk opladen of staat een uitbreiding van uw elektrische wagenpark op de planning? Dan raden wij een lader met een dubbele socket aan.
Met een autorisatiefunctie weet u zeker dat onbevoegden geen gebruik kunnen maken van uw laadpunt. Dit scheelt een hoop stress én mogelijk zelfs geld. Autorisatiefuncties zijn er in verschillende soorten en maten, van smartphone applicaties tot RFID-lezers voor laadpassen en -druppels.
Naast ‘standaard’ laders met een losse laadkabels zijn er ook laadoplossingen met een vaste kabel. Hierbij hoeft u de kabel niet meer in de kofferbak op te bergen en telkens tevoorschijn halen als u uw Smart wilt opladen. Houd er wel rekening mee dat dergelijke laders wat kwetsbaarder zijn en daardoor minder geschikt voor gebruik op publieke plekken.
Bespreek uw wensen met één van onze EV-Experts. Samen komen wij tot de ideale zakelijke laadoplossing.
Met SprayPay – Gespreid betalen is het mogelijk om uw bestelling in 12, 18, 24 of 36 maandelijkse termijnen te betalen. Wilt u eerder of extra aflossen? Dit kan altijd boetevrij. U heeft dus grip op de looptijd. Gespreid betalen is bij Laaddirect.nl mogelijk vanaf € 250,- en tot € 7.500,-.
Bedrag | Looptijd in maanden | Vaste rente | Bedrag per maand | Totaal bedrag | |
12 | 10% | ||||
18 | 10% | ||||
24 | 10% | ||||
36 | 10% |
Het gebruik van SprayPay is zeer eenvoudig. U kunt bij het afrekenen voor ‘SprayPay’ kiezen als betaalmethode. Hierna wordt uw aanvraag binnen enkele seconden door de betaalprovider SprayPay behandeld en u weet vrijwel direct of u in aanmerking komt voor een krediet. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, hoeft u alleen nog maar te wachten. SprayPay betaalt uw bestelling en wij sturen uw aankoop zo snel mogelijk naar u toe.
Gespreid betalen via SprayPay is mogelijk voor Nederlanders die in het bezit zijn van een Nederlandse bankrekening. Iedereen kan gespreid betalen aanvragen, maar de aanvraag wordt niet altijd goedgekeurd. Op basis van een aantal vragen over uw financiële situatie en een BKR toetsing wordt uw aanvraag beoordeeld door SprayPay. Aan de hand van deze gegevens wordt er bepaald of uw aanvraag wordt goedgekeurd.
Zodra SprayPay een bevestiging heeft ontvangen dat de bestelling is geannuleerd of volledig geretourneerd, vervalt de overeenkomst. U bent SprayPay dus geen geld meer verschuldigd. Als u slechts een deel van uw bestelling wilt annuleren of retourneren, wordt dit verrekend met het openstaande bedrag en wordt uw maandbedrag automatisch aangepast.
Een overeenkomst met SprayPay wordt altijd geregistreerd bij het BKR. Zolang alle maandelijkse termijnen op tijd worden betaald, heeft dit geen negatieve invloed op uw BKR-registratie. Wanneer u meer dan twee maanden niet aan de betalingsverplichting hebt voldaan, is SprayPay verplicht om dit door te geven aan het BKR. Dit kan wel gevolgen hebben voor toekomstige overeenkomsten.
Ja dat is mogelijk. U selecteert bij de productopties onder “Kies installatiepakket” de optie “Montage op locatie”.
De kosten en de werkzaamheden binnen dit montagepakket worden meegenomen in de gespreide betalingen middels SprayPay. Let er op, dat de kosten voor het eventuele meerwerk welke niet in het basis installatiepakket is inbegrepen door Laaddirect achteraf wordt na-gefactureerd. Deze factuur dient u direct in één keer aan Laaddirect te voldoen.
Wilt u er zeker van zijn dat alle kosten rondom de installatie worden meegenomen in de gespreide betalingen via SprayPay? Vraag dan een persoonlijke offerte aan via info@laaddirect.nl.
Betalingen via SprayPay zijn alleen mogelijk voor consumenten, het is niet mogelijk om een zakelijke order te betalen via SprayPay.