Voorkom dat u de verkeerde laadpaal kiest!
Ontvang binnen 10 min een vrijblijvend en persoonlijk advies op maat.
Als je de gelukkige bezitter van een elektrische auto bent, is een slimme laadpaal bijna essentieel. Een zogeheten "domme" laadpaal laadt de auto natuurlijk ook op, maar mist functies die het elektrisch rijden alleen maar aangenamer maken.
Wie op zoek is naar een laadpaal zal al gauw merken dat deze apparaten meer kunnen dan men denkt. De meesten zullen denken dat laadpalen slechts een simpel verlengstuk zijn van de boordlader van de auto. Dat is ook lang zo geweest – het gebruik van een laadpaal ging lange tijd niet verder dan de laadstekker aansluiten en wachten tot het laden klaar is. Tegenwoordig noemen wij dit “domme laders”. Deze laders hebben geen verdere functies om het laden makkelijker, efficiënter of zelfs goedkoper te maken. Echter is puur het opladen natuurlijk hetzelfde als bij slimme laders. De auto kan even goed en snel opgeladen worden met beide typen laders, dus dat maakt domme laders zeker geen slechte optie. Slimme laders bieden dan weer wel extra mogelijkheden die vaak zeer welkom zijn. Welke functies dit zijn, leggen wij hieronder uit.
Elke slimme laadpaal heeft zijn eigen gebruikersinterface. In de praktijk is elke slimme lader tegenwoordig te besturen via een app. Het voordeel is dat de lader via de app diverse laadmogelijkheden biedt (deze komen later in het artikel aan bod). Bij nagenoeg elke slimme lader betekent dat dat je op afstand de lader kan bedienen. Je hoeft enkel de stekker in de auto te steken wanneer je thuiskomt en start vervolgens wanneer je maar wilt de laadsessie op afstand. Dat betekent dat je vanaf de bank laadsessies kan starten en stoppen. Daarnaast is een bijkomend voordeel van een app vaak dat je hiermee ook inzicht hebt in het verbruik van de lader. Sommige apps kunnen dit ook gelijk doorrekenen naar de kosten per sessie of maand.
Voor zakelijke rijders is het van belang dat de kosten voor het opladen kunnen worden verrekend. Bij elektrische auto’s werkt dit in principe bijna op dezelfde wijze als met een tankpas. Aan de hand van een laadpas kunnen zowel laadsessies thuis als buitenshuis worden verrekend. Hiervoor dient er wel een laadpas abonnement te worden afgenomen, zodat je de laadpas als betaalmiddel kan gebruiken bij openbare laadpalen en daarnaast ook de laadpas kan gebruiken om de laadsessies thuis verrekend te krijgen. Voor de laadsessies thuis kan je hiermee volledig geautomatiseerd de laadkosten vergoed krijgen van je werkgever of eigen bedrijf.
In feite kan natuurlijk elke lader stroom vanuit de zonnepanelen doorgevoerd krijgen. Echter weten slimme laders dit te optimaliseren. Waar een domme lader vaak de zonne-energie zal combineren met netstroom, kunnen slimme “solar” laders puur laden met zonne-energie. Deze laders kunnen het overschot van de zonnepanelen detecteren en zullen enkel hiervan gebruik maken. Zo kan je dus de accu van de auto volledig op zonne-energie laden. Let op, niet elke slimme lader kan op deze manier opladen via de zonnepanelen. Hiervoor is dus echt een solar lader benodigd.
Het opladen van de auto vraagt veel van de meterkast. Veel volledig elektrische auto’s laden op een vermogen van 11 kWh. Afhankelijk van de meterkast kan dat een vermogen zijn dat op sommige momenten net iets te veel is, zeker als er ook andere apparaten in het pand stroom verbruiken. Hierom is het vaak aangeraden om gebruik te maken van een Load Balancing functie. Dit is een component dat het gehele verbruik van het pand kan meten, om zo het laadvermogen van de lader hierop aan te passen. De Load Balancer kan ingrijpen wanneer het totale verbruik te hoog ligt en er dus een overbelasting aan de elektrische installatie dreigt. Wanneer dit verbruik dus te hoog ligt, zal de Load Balancer de stroomtoevoer naar de lader tijdelijk reduceren, totdat de lader weer het maximale vermogen kan benutten. Ook maakt de Load balancer het mogelijk om zoals eerder benoemd, op te laden via de zonnepanelen.
Wanneer er meerdere laders tegelijk worden gebruikt, is smart charging (bij sommige merken ook wel power sharing genoemd) een zeer aangename techniek. Dit zorgt ervoor dat wanneer er meerdere laders tegelijk in gebruik zijn, het beschikbare vermogen gelijk verdeeld kan worden over deze laders. Het moet namelijk niet zo zijn dat er één of meerdere laders het volle vermogen van de groepenkast gebruiken, waardoor de overige laders geen of weinig stroom toegevoerd krijgen.
Tegenwoordig zijn er steeds meer aanbieders van dynamische energiecontracten. Dat betekent dus voor afnemers dat de prijs voor stroom elk uur anders is. Daar hebben meerdere laadpaalfabrikanten dan ook op ingespeeld. Het is bij een aantal laadpaalmerken mogelijk om in de app een koppeling te maken met de dynamische tarieven. Hierdoor zal de lader enkel laden op de momenten dat de tarieven het laagst zijn. Zo hoeft je zelf niet de tarieven in de gaten te houden en regelt de lader zelf dat je zo goedkoop mogelijk oplaadt.
Nog steeds niet zeker over welke laadpaal je nodig hebt? Vul dan vrijblijvend hier de keuzehulp in en kom binnen enkele minuten te weten welke laders het beste bij jou passen.
Bespreek uw wensen met één van onze EV-Experts. Samen komen wij tot de ideale zakelijke laadoplossing.
Met SprayPay – Gespreid betalen is het mogelijk om uw bestelling in 12, 18, 24 of 36 maandelijkse termijnen te betalen. Wilt u eerder of extra aflossen? Dit kan altijd boetevrij. U heeft dus grip op de looptijd. Gespreid betalen is bij Laaddirect.nl mogelijk vanaf € 250,- en tot € 7.500,-.
Bedrag | Looptijd in maanden | Vaste rente | Bedrag per maand | Totaal bedrag | |
12 | 10% | ||||
18 | 10% | ||||
24 | 10% | ||||
36 | 10% |
Het gebruik van SprayPay is zeer eenvoudig. U kunt bij het afrekenen voor ‘SprayPay’ kiezen als betaalmethode. Hierna wordt uw aanvraag binnen enkele seconden door de betaalprovider SprayPay behandeld en u weet vrijwel direct of u in aanmerking komt voor een krediet. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, hoeft u alleen nog maar te wachten. SprayPay betaalt uw bestelling en wij sturen uw aankoop zo snel mogelijk naar u toe.
Gespreid betalen via SprayPay is mogelijk voor Nederlanders die in het bezit zijn van een Nederlandse bankrekening. Iedereen kan gespreid betalen aanvragen, maar de aanvraag wordt niet altijd goedgekeurd. Op basis van een aantal vragen over uw financiële situatie en een BKR toetsing wordt uw aanvraag beoordeeld door SprayPay. Aan de hand van deze gegevens wordt er bepaald of uw aanvraag wordt goedgekeurd.
Zodra SprayPay een bevestiging heeft ontvangen dat de bestelling is geannuleerd of volledig geretourneerd, vervalt de overeenkomst. U bent SprayPay dus geen geld meer verschuldigd. Als u slechts een deel van uw bestelling wilt annuleren of retourneren, wordt dit verrekend met het openstaande bedrag en wordt uw maandbedrag automatisch aangepast.
Een overeenkomst met SprayPay wordt altijd geregistreerd bij het BKR. Zolang alle maandelijkse termijnen op tijd worden betaald, heeft dit geen negatieve invloed op uw BKR-registratie. Wanneer u meer dan twee maanden niet aan de betalingsverplichting hebt voldaan, is SprayPay verplicht om dit door te geven aan het BKR. Dit kan wel gevolgen hebben voor toekomstige overeenkomsten.
Ja dat is mogelijk. U selecteert bij de productopties onder “Kies installatiepakket” de optie “Montage op locatie”.
De kosten en de werkzaamheden binnen dit montagepakket worden meegenomen in de gespreide betalingen middels SprayPay. Let er op, dat de kosten voor het eventuele meerwerk welke niet in het basis installatiepakket is inbegrepen door Laaddirect achteraf wordt na-gefactureerd. Deze factuur dient u direct in één keer aan Laaddirect te voldoen.
Wilt u er zeker van zijn dat alle kosten rondom de installatie worden meegenomen in de gespreide betalingen via SprayPay? Vraag dan een persoonlijke offerte aan via info@laaddirect.nl.
Betalingen via SprayPay zijn alleen mogelijk voor consumenten, het is niet mogelijk om een zakelijke order te betalen via SprayPay.