MAGAZIJNOPRUIMING: ontvang 150,- korting op de installatie van een Ratio lader én een GRATIS laadkabel. OP=OP. Lees hier meer.

Alleen A-merken
Snelle levering
Vakkundige installatie
Persoonlijk advies
EV-Expert
Nieuws
Geplaatst op

Deze auto’s zijn gekozen tot de ‘EV van het Jaar 2023’

Sinds vijf jaar organiseert de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) samen met Autoweek, het AD, Leaseplan en Eneco eMobility de verkiezing voor de ‘EV van het jaar’. Dit jaar zijn de Mercedes-Benz EQE, Kia EV6 en Peugeot e-208 uitgeroepen tot EV van het Jaar 2023.

Beoordeling op basis van objectieve criteria

Bij deze verkiezing beoordeelt men de elektrische auto’s aan de hand van objectieve criteria. Naast aspecten als de actieradius en laadsnelheid gaat het hierbij om de leaseprijs en verkoopaantallen. Ook het gebruiksgemak en de rijeigenschappen worden beoordeeld.

Die beoordeling wordt gedaan door een ervaren vakjury. Die jury bestaat uit Martin Huisman (VZR), Niek Schenk (AD), Maartje van Tongeren (LeasePlan Nederland), Bart Fick (Eneco eMobility) en last but not least Damiaan Hage (AutoWeek). Naast de beoordelingscriteria bepalen de juryleden ook de daarbij behorende wegingsfactoren. De beoordelingscriteria resulteren samen met de wegingsfactoren in een puntenaantal

Verder worden de auto’s in drie categorieën. Er worden awards uitgereikt aan de beste elektrische auto in het middensegment (A/B), het hoge segment (C/D) en in het topsegment (E/F). Nieuw dit jaar is de extra categorie ‘Belofte van 2023’.

EV van het Jaar 2023

Dan is het nu tijd voor de winnaars. In het A/B-segment kwam de Peugeot e-208 als winnaar uit de bus. De Kia EV6 was voor de tweede achtereenvolgende keer de winnaar in het C/D-segment. De winnaar in het E/F-segment is de Mercedes-Benz EQE. Deze scoorde het allerhoogste aantal punten zodat deze ook overall is uitgeroepen tot de EV van het jaar 2023.

Onderstaand vind je de top 3 per segment. Als je meer wilt weten, kun je aanvullende informatie over de verkiezing, de criteria en de uitslagen bekijken in deze PDF.

Middensegment

Peugeot e-208 EV van het Jaar 2023

  • Peugeot e-208
  • Opel Corsa-e
  • Fiat 500e

De Peugeot e-208 was niet alleen de meest verkochte elektrische auto in dit segment, maar behaalde ook een goede score bij de laadsnelheid en leaseprijs. Bijzonder is het feit dat de auto’s die in de top drie van dit segment staan, allemaal automerken van Stellantis zijn.

Hoge segment

Kia EV6 EV van het Jaar 2023

  • Kia EV6
  • Tesla Model Y
  • Volvo XC40 Recharge

In dit segment zijn de toppers veel diverser. De Kia EV6 werd, net als in 2022 vorig jaar, gekozen tot winnaar in het hoge segment. Aspecten waarop de Kia EV6 werd gewaardeerd waren de rijeigenschappen, het gebruiksgemak en de laadsnelheid.

Top segment

Mercedes-Benz EQE EV van het Jaar 2023

  • Mercedes-Benz EQE
  • Mercedes-Benz EQS
  • Audi e-tron

In het topsegment komt het regelmatig voor dat de top drie wordt bezet door Duitse merken. Dat is ook dit jaar het geval. De nummers een en twee waren beide van Mercedes maar de winst ging uiteindelijk naar de Mercedes EQE. Die werd onder anderen gewaardeerd vanwege de actieradius, leaseprijs en rijeigenschappen.

De ‘Belofte van 2023’ is de Nio ET7

Zoals gezegd was er dit jaar ook een nieuwe categorie in het leven geroepen. Met de nieuwe categorie “Belofte van 2023” wil men ook auto’s beoordelen die recent op de markt zijn verschenen of op korte termijn op de markt komen. Deze modellen kan de jury dan nog niet goed op feitelijke gegevens beoordelen. De Nio ET7 had de eer om de eerste auto te zijn die als winnaar in die categorie werd uitgeroepen. De elektrische sedan van Nio ET7 maakte niet alleen een goede eerste indruk qua rijeigenschappen en technologie. Ook het innovatieve ‘battery swap’ concept van Nio, waarbij de gebruiker een lege accu binnen een paar minuten kan omruilen voor een volle, werd gewaardeerd.

Nio ET7 is Belofte van het jaar 2023

Laadpaal voor uw EV

Om optimaal gebruik te maken van de elektrische auto, is een goede laadpaal natuurlijk een must. Op zoek naar een laadpaal? Klik hieronder om per model een geschikte lader te vinden:

Reacties

No products in the cart.