Voorkom dat u de verkeerde laadpaal kiest!
Ontvang binnen 10 min een vrijblijvend en persoonlijk advies op maat.
Bent u op zoek naar een passende laadpaal of wandlader voor uw elektrische Hyundai, of uw plug-in hybride? Dan is het wel zo handig om wat meer te weten te komen over dit Zuid-Koreaanse merk zelf én de achtergrond van deze uitstekende elektrische auto’s. Met deze informatie op zak kunt u namelijk een weloverwogen keuze maken wat betreft de laadpaal voor uw Hyundai Ioniq 5, Kona Electric of Ioniq Electric.
De Hyundai Motor Company, doorgaans bekend als ‘Hyundai’, is een bekende speler binnen de auto-industrie. Het Zuid-Koreaanse bedrijf werd opgericht in 1967 en is sinds 1976 actief op de Europese markt. Auto’s van Hyundai staan te boek als betrouwbaar, betaalbaar en hoogwaardig afgewerkt – iets wat uiteraard ook opgaat voor de elektrische modellen van de Zuid-Koreaanse autofabrikant.
Ondanks het feit dat de huidige elektrische modellenreeks nog vrij bescheiden is heeft Hyundai grootse plannen voor de toekomst. Het merk ambieert namelijk om in de komende jaren “de groenste autofabrikant ter wereld te worden.” Momenteel is Hyundai ook het enige merk ter wereld dat kopers keuze biedt uit volledig elektrische, hybride, plug-in hybride én waterstof aandrijflijnen. Hier wil het merk op voortbouwen, door hun leveringsprogramma tegen 2025 uit te hebben gebreid naar maar liefst 25 ‘groene’ modellen, waarvan 5 volledig elektrisch en 4 plug-in hybride.
Wat betreft de volledig elektrische auto’s hoopt Hyundai vooral voort te bouwen op het te verwachten van de nieuwe Ioniq-modellen. De Hyundai Ioniq was, ondanks verscheidene experimenten en concept cars met elektrische aandrijflijnen in de jaren 90, de eerste officiële elektrische auto van het Zuid-Koreaanse merk. Dit model werd in 2016 op de markt gebracht als rivaal van de Toyota Prius en was verkrijgbaar als hybride, plug-in hybride en volledig elektrische auto. Op het succes van de Ioniq volgde al snel andere elektrische auto’s, zoals de Kona Electric. Ook besloot Hyundai van ‘Ioniq’ een merknaam te maken. Het merendeel van de toekomstige elektrische modellen van Hyundai zal onder dit merk komen te vallen, waaronder de nieuwe Hyundai Ioniq 5.
Hyundai was een van de eerste merken die begon met het op groot schaal produceren van hybride auto’s. Dit deed het Zuid-Koreaanse bedrijf vanaf 2008, waarbij het gebruik maakte van Hybrid Blue Drive-technologie. Desondanks liet de introductie van de eerste plug-in hybride en volledig elektrisch aangedreven auto even op zich wachten. Dit gebeurde pas in 2016, toen Hyundai de innovatieve Ioniq op de markt bracht. De Ioniq was ’s werelds eerste auto die als hybride, plug-in hybride én volledig elektrische auto verkrijgbaar was. Later werd ook de Hyundai Kona – van oorsprong een conventioneel aangedreven, compacte SUV – verkrijgbaar in een plug-in hybride én volledig elektrische uitvoering.
Vervolgens zette Hyundai met de oprichting van Ioniq als merk in 2020 een belangrijke stap richting het verwezenlijken van zijn ambities. De innovatieve Hyundai Ioniq 5, het eerste model gebouwd op het nieuwe E-GMP platform, werd in 2021 op de markt gebracht. Verder verwacht men de Ioniq 6, een middelgrote sedan, die in 2022 wordt geïntroduceerd en een grotere elektrische cross-over. Deze Ioniq 7 is waarschijnlijk vanaf 2024 verkrijgbaar.
De Hyundai Ioniq 5 is een volledig elektrisch aangedreven cross-over SUV. De Ioniq 5 is een van de nieuwste modellen van Hyundai en luidt een nieuwe, elektrische generatie in voor het Zuid-Koreaanse merk. Het is namelijk het eerste model dat gebouwd is op basis van het nieuwe E-GMP platform, wat ook de basis zal vormen voor toekomstige Ioniq-modellen. De Hyundai Ioniq 5 is verkrijgbaar in vier uitvoeringen en leverbaar met twee verschillende accupakketten. De grootste hiervan beschikt over een capaciteit van 72,6 kWh, terwijl het standaard accupakket een capaciteit van 62 kWh heeft.
Zoekt u een laadpaal of wandlader voor uw Ioniq 5? Om het laadvermogen van de Ioniq 5 te benutten (11 kW in elke uitvoering) heeft u minimaal een lader met even veel vermogen nodig. Daarnaast is een elektrische aansluiting met voldoende capaciteit noodzakelijk. In dit geval voldoet een 3 X 16A aansluiting.
Daar waar de ‘standaard’ Hyundai Kona ‘gewoon’ op diesel of benzine rijdt, is de Kona Electric – zoals de naam al doet vermoeden – volledig elektrisch aangedreven. De Kona Electric behoort tot een van de meest populaire elektrische auto’s van dit moment. Dit is geen verrassing. De elektrische Hyundai Kona kenmerkt zich namelijk door zijn comfortabele rijgedrag, flexibiliteit, krachtige elektromotor en degelijke accupakket. Kort gezegd, de Kona Electric is een veelzijdige elektrische, compacte SUV die voor veel elektrische rijders een prima keus is.
Uiteraard kan de Hyundai Kona Electric niet zonder een geschikte laadoplossing. Gezien de Kona, evenals de Ioniq 5, over 11 kW aan AC-laadvermogen beschikt, gaat in principe hetzelfde op. Namelijk: kies een lader met minimaal 11 kW aan laadvermogen en zorg ervoor dat u minimaal een 3-fase 3 X 16A laadaansluiting heeft.
De Hyundai Ioniq Electric werd in 2016 op de markt gebracht en is de elektrische uitvoering van de Hyundai Ioniq, die ook als hybride of plug-in hybride verkrijgbaar is. De Ioniq Electric is een compacte, betaalbare en volwassen elektrische auto die de markt flink heeft opgeschud. Helaas begint deze oorspronkelijk Ioniq wel verouderd te raken. Zo is de actieradius wat beperkter dan de nieuwste modellen, waardoor vaker opladen noodzakelijk is. Ook het laadvermogen (7,2 kW) is minder dan dat van nieuwere modellen. Dit neemt echter niet weg van het feit dat de Ioniq Electric, met name sinds zijn opwaardering in 2019, nog steeds een gewilde elektrische auto is.
Om de 40,4 kWh-accu van de Ioniq Electric op te laden heeft u een passende lader nodig. Gezien het laadvermogen 7,2 kW is, heeft u hier ‘slechts’ een lader met 7,2 kW aan laadvermogen en een 1-fase 1 X 32A aansluiting voor nodig.
Gezien het feit dat Hyundai al decennialang experimenteert en innoveert op gebied van elektrisch rijden, is het geen verrassing dat auto’s zoals de Hyundai Ioniq 5, Ioniq Electric en Kona voorzien zijn van geavanceerde accu’s. Dit is helemaal het geval voor de Ioniq 5 en toekomstige Ioniq-modellen, die op het nieuwe, innovatieve E-GMP platform van Hyundai en zustermerk Kia worden gebouwd. Zie onderstaande tabel voor een overzicht van de huidige modellen en de specificaties wat betreft accucapaciteit, actieradius en AC-laadvermogen.
Type | Accucapaciteit | Actieradius (WLTP) | AC-laadvermogen |
Ioniq 5 | 62 – 77,4 kWh | 384 – 451 km | 11 kW |
Ioniq Electric | 40,4 kWh | 311 km | 7,2 kW |
Kona Electric | 42 – 67,5 kWh | 305 – 484 km | 11 kW |
Hyundai kent een rijke, bewogen geschiedenis. Het merk werd in 1967 opgericht en had relatief snel voet aan de grond op verschillende continenten. Ook innoveerde Hyundai al vroeg met duurzame aandrijflijnen. Een korte tijdlijn met de geschiedenis van Hyundai, uiteraard met een nadruk op mijlpalen en hoogtepunten op gebied van duurzaam en/of elektrisch rijden:
1967 | Oprichting Hyundai Motor Company door Chung Ju-Yung |
1975 | Introductie eerste Hyundai, de Hyundai ‘Pony’ |
1988 | Hyundai ontwikkelt eerste ‘flexible-fuel vehicle’, de My Scoupe FFV |
1991 | Ontwikkeling van de eerste 100% elektrisch aangedreven Hyundai auto, de Sonata Electric Vehicle |
1995 | Tentoonstelling van de hybride FGV-1 op de Seoul Motor Show |
2008 | Begin productie hybride auto’s |
2016 | Introductie Hyundai Ioniq Hybrid, Plug-In Hybrid en Electric |
2017 | Introductie Hyundai Kona Electric |
2020 | Lancering van het Ioniq-merk |
2021 | De eerste auto op het E-GMP platform, de Ioniq 5, wordt op de markt gebracht |
Het vinden van een passende laadpaal of wandlader voor uw Hyundai hoeft niet ingewikkeld te zijn. Tenminste, als u weet waar u naar moet zoeken. Volg daarom het onderstaande stappenplan.
Een van de belangrijkste aspecten is natuurlijk het laadvermogen. U wilt immers dat het laadvermogen van uw Hyundai ten volle benut wordt. Let hier daarom goed op. Houd bovendien rekening met het feit dat u ook een elektrische aansluiting nodig heeft die dit laadvermogen aankan. Hoe hoger het laadvermogen, hoe hoger de benodigde capaciteit. Zo heeft u voor 7,2 kW aan AC-laadvermogen een 1-fase 1 X 32A aansluiting nodig en voor 11 kW aan AC-laadvermogen een 3-fase 3 X 16A aansluiting.
Vervolgens kunt u kijken naar welk type laadstation voor u het meest handig is. U heeft de keuze uit laadpalen en wandladers. Het verschil? Heel simpel: het zit ‘m in de naam. De een wordt op een paal gemonteerd, de ander tegen de wand. Kijk waar u uw Hyundai wilt opladen en welke lader hier het beste tot zijn recht komt. Dit doet het beste door u in te beelden hoe de laadkabel zal komen te lopen.
Wilt u (nu of in de toekomst) meerdere elektrische auto’s tegelijk opladen? Dan is het wel zo handig om een lader met een dubbele laadaansluiting (socket) aan te schaffen. Heeft u hier geen behoefte aan, dan volstaat een laadstation met een enkele socket.
Ook heeft u keuze uit laders met verschillende laadkabels. Laadstations met een losse laadkabel worden gezien als standaard. Sommige elektrische rijders vinden zo’n losse kabel maar onhandig, omdat deze in de kofferbak moet worden opgeborgen. Een lader met een vaste kabel biedt dan uitkomst. Maar helaas heeft dit ook weer zijn nadelen. Dergelijke laders zijn namelijk wat kwetsbaarder en daardoor minder geschikt voor gebruik op publieke plekken.
Wilt u de laadkosten verrekenen met uw medegebruikers of werkgever? Dan is het noodzakelijk dat uw laadpaal is uitgerust met een gecertificeerde kWh-meter.
Steeds meer laders zijn uitgerust met een internetverbinding. Dankzij deze internetverbinding beschikken deze laders over allerlei handige, ‘slimme’ functies. Neem bijvoorbeeld de back office. Een back office geeft u inzicht in uw laadsessies en kan perfect gecombineerd worden met de eerdergenoemde kWh-meter.
Dankzij laders met autorisatie kunt u zelf bepalen wie wel en wie niet gebruik kan maken van uw laadpunt. Dit is ideaal als uw lader zich op een publieke plek bevindt. Overigens zijn er verschillende soorten autorisatie-functies, van Plug & Charge tot smartphone applicaties. Welke voor u het meest geschikt is hangt vooral af van persoonlijke voorkeur.
Wist u dat de lader van uw Hyundai veel vraagt van uw elektrische installatie? Zo veel zelfs dat deze overbelast kan raken? Gelukkig zijn er ook laders met Dynamic Load Balancing. Dit is een functie die voorkomt dat uw elektrische installatie overbelast raakt door automatisch het laadvermogen te reduceren zodra andere grote energieverbruikers worden ingeschakeld. Dat is wel zo handig
Bespreek uw wensen met één van onze EV-Experts. Samen komen wij tot de ideale zakelijke laadoplossing.
Met SprayPay – Gespreid betalen is het mogelijk om uw bestelling in 12, 18, 24 of 36 maandelijkse termijnen te betalen. Wilt u eerder of extra aflossen? Dit kan altijd boetevrij. U heeft dus grip op de looptijd. Gespreid betalen is bij Laaddirect.nl mogelijk vanaf € 250,- en tot € 7.500,-.
Bedrag | Looptijd in maanden | Vaste rente | Bedrag per maand | Totaal bedrag | |
12 | 10% | ||||
18 | 10% | ||||
24 | 10% | ||||
36 | 10% |
Het gebruik van SprayPay is zeer eenvoudig. U kunt bij het afrekenen voor ‘SprayPay’ kiezen als betaalmethode. Hierna wordt uw aanvraag binnen enkele seconden door de betaalprovider SprayPay behandeld en u weet vrijwel direct of u in aanmerking komt voor een krediet. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, hoeft u alleen nog maar te wachten. SprayPay betaalt uw bestelling en wij sturen uw aankoop zo snel mogelijk naar u toe.
Gespreid betalen via SprayPay is mogelijk voor Nederlanders die in het bezit zijn van een Nederlandse bankrekening. Iedereen kan gespreid betalen aanvragen, maar de aanvraag wordt niet altijd goedgekeurd. Op basis van een aantal vragen over uw financiële situatie en een BKR toetsing wordt uw aanvraag beoordeeld door SprayPay. Aan de hand van deze gegevens wordt er bepaald of uw aanvraag wordt goedgekeurd.
Zodra SprayPay een bevestiging heeft ontvangen dat de bestelling is geannuleerd of volledig geretourneerd, vervalt de overeenkomst. U bent SprayPay dus geen geld meer verschuldigd. Als u slechts een deel van uw bestelling wilt annuleren of retourneren, wordt dit verrekend met het openstaande bedrag en wordt uw maandbedrag automatisch aangepast.
Een overeenkomst met SprayPay wordt altijd geregistreerd bij het BKR. Zolang alle maandelijkse termijnen op tijd worden betaald, heeft dit geen negatieve invloed op uw BKR-registratie. Wanneer u meer dan twee maanden niet aan de betalingsverplichting hebt voldaan, is SprayPay verplicht om dit door te geven aan het BKR. Dit kan wel gevolgen hebben voor toekomstige overeenkomsten.
Ja dat is mogelijk. U selecteert bij de productopties onder “Kies installatiepakket” de optie “Montage op locatie”.
De kosten en de werkzaamheden binnen dit montagepakket worden meegenomen in de gespreide betalingen middels SprayPay. Let er op, dat de kosten voor het eventuele meerwerk welke niet in het basis installatiepakket is inbegrepen door Laaddirect achteraf wordt na-gefactureerd. Deze factuur dient u direct in één keer aan Laaddirect te voldoen.
Wilt u er zeker van zijn dat alle kosten rondom de installatie worden meegenomen in de gespreide betalingen via SprayPay? Vraag dan een persoonlijke offerte aan via info@laaddirect.nl.
Betalingen via SprayPay zijn alleen mogelijk voor consumenten, het is niet mogelijk om een zakelijke order te betalen via SprayPay.