Voorkom dat u de verkeerde laadpaal kiest!
Ontvang binnen 10 min een vrijblijvend en persoonlijk advies op maat.
Bent u in de markt voor een laadpaal of wandlader voor uw elektrische Lexus? Dan is het verstandig om, naast al het relevante aankoopadvies, ook wat meer te weten te komen over het merk Lexus zelf. Met deze kennis over Lexus én diens elektrische auto’s maakt u immers nog gemakkelijker de keuze voor een laadpaal of wandlader voor uw Lexus UX300e Electric of RZ 450e.
Lexus staat al decennialang bekend om zijn premium sedans, coupés, grand tourers en SUV’s. Het merk, wat onderdeel is van het Toyota-concern, werd in 1989 opgericht als tegenhanger van Honda’s ‘luxe’ Acura-merk en Nissans Infiniti-divisie. Inmiddels verkoopt het van origine Japanse merk verkoopt zijn auto’s in meer dan 70 landen en is het Japans grootste ‘premium’ autofabrikant. Daarnaast behoort Lexus tot de 10 top grootste Japanse automerken.
Uiteraard zijn de modellen van Lexus ook verkrijgbaar in Nederland. Het heeft een bescheiden marktaandeel van zo’n 0,20% – geen verrassing gezien Lexus’ focus op auto’s uit het topsegment. De Japanse autofabrikant heeft dan ook een beperkt dealernetwerk in ons land, waarvan de meeste Lexus dealers zich in de Randstad bevinden.
Net zoals veel andere (Japanse) automerken is Lexus steeds meer bezig met alternatieve aandrijflijnen. En dat doet het al enige jaren. De eerste hybride SUV’s van Lexus dateren van 2004 en zijn inmiddels al youngtimer geworden. Ook introduceerde Lexus zijn eigen premium hybride hatchback op basis van de Toyota Prius in 2011 en bracht het in 2021 zijn eerste volledig elektrische auto op de markt, de Lexus UX 300e Electric. Daarmee had Lexus eerder een elektrische personenwagen in het programma dan moederbedrijf Toyota. De huidige en toekomstige elektrische voertuigen van Lexus combineren uiteraard alle voordelen van elektrisch rijden met het unieke en luxe karakter van het Japanse premium merk.
Ondanks het feit dat Lexus kan profiteren van Toyota’s expertise en ervaring op gebied van accutechnologie is de enige elektrische aangedreven Lexus, de UX 300e, uitgerust met relatief klein accupakket van 54 kWh. Een opvallende keuze van het merk, aangezien het meer dan genoeg kennis op gebied accutechnologie in huis heeft.
Type | Accucapaciteit | Actieradius (WLTP) | AC-laadvermogen |
Lexus UX 300e Electric | 54,3 kWh | 305 km | 6,6 kW |
Lexus RZ 450e | 71,4 kWh | 415 km | 11 kW |
Momenteel bestaat het “modellengamma” van Lexus uit twee modellen: de eerdergenoemde Lexus UX300e Electric en de Lexus RZ 450e. Deze UX300e Electric is gebaseerd op de conventioneel aangedreven Lexus UX en werd in 2020 geïntroduceerd. De Lexus RZ 450e, de Lexus-versie van de Toyota bZ4X, volgde in 2022.
Op gebied van hybrides is Lexus een stuk vooruitstrevender. Zo introduceerde het in 2004 (!) de Toyota Harrier hybride (in Noord Amerika en Europa beter bekend als de Lexus RX400H). In 2011 voegde Lexus de compacte Lexus CT 200H hybride toe aan haar modellenreeks. Vooralsnog biedt Lexus geen plug-in hybrides (hybrides waar u een laadpaal of wandlader voor nodig heeft) aan.
Verder is er helaas weinig duidelijk over de toekomstplannen van het Japanse merk. Het enige wat we wél weten is dat we in de nabije toekomst meerdere nieuwe elektrische Lexus-modellen mogen verwachten.
De Lexus UX 300e Electric is een elektrische compacte SUV gebaseerd op de conventioneel aandreven Lexus UX. Met de UX300e Electric introduceerde Lexus zijn eerste volledig elektrisch aangedreven auto. De elektrische SUV werd goed ontvangen. Zo werden onder andere de bouwkwaliteit, het stijlvolle design en de luxe service van het Japanse merk geroemd. Daarnaast kenmerkt de UX300e zich door zijn sportieve, speelse en comfortabele rijgedrag. Helaas stelt de UX 300e Electric wel enigszins teleur op gebied van actieradius en laadvermogen – helemaal als er wordt gekeken naar het ‘premium’ prijskaartje van de elektrische Lexus.
Vanwege zijn kleine accupakket (54 kWh) is het van essentieel belang dat u een passende laadoplossing voor uw Lexus UX 300e kiest. Hiermee weet u zeker dat de accu volledig opgeladen wordt en heeft u geen last van range anxiety.
De Lexus RZ 450e is de eerste ‘echte’ EV van het Japanse merk, ofwel de eerste auto die op een EV-specifiek platform is gebouwd. De RZ 450e is gebouwd op hetzelfde platform als de Toyota bZ4X en is uitgerust met eenzelfde accupakket (71 kWh) en boordlader (11 kW en Type 2). Verder kenmerkt de RZ 450e zich door zijn in het oog springende vormgeving (vooral de ‘snuit’), e-AXles aandrijflijn, sportieve rijgedrag en vele moderne oplossingen. De RZ 450e is, vooralsnog, verkrijgbaar in slechts één uitvoering.
Om het 11 kW aan AC-laadvermogen ten volle te benutten heeft u een laadstation nodig met minstens evenveel laadcapaciteit. Zo’n lader vereist op zijn beurt een 3-fase elektrische aansluiting.
Vergeleken met moederbedrijf Toyota is Lexus nog relatief jong. De Lexus-divisie werd eind jaren 80 opgericht door Toyota om Nissans (Infiniti) en Honda’s (Acura) premiummerken het hoofd te bieden. Sindsdien is Lexus uitgegroeid toen een van de meest geliefde en betrouwbare Japanse autofabrikanten. De onderstaande tijdlijn geeft u een overzicht van Lexus’ mijlpalen en hoogtepunten, inclusief die op gebied van alternatieve aandrijflijnen.
1983 | Toyota-directeur Eji Toyoda lanceert het geheime project ‘Flagship One’, wat uiteindelijk de Lexus LS 400 zou worden |
1989 | Lexus wordt officieel opgericht |
1989 | Introductie van de Lexus LS 400 |
1990 -2000 | Lexus introduceert meerdere auto’s (GS 300, 2e gen. LS 400, LX 450, RX 300, SC 400 sportcoupé) en verovert aanzienlijk marktaandeel in de Verenigde Staten |
2004 | Introductie van ’s werelds eerste luxe hybride SUV, de Lexus RX400H, op basis van Toyota’s baanbrekende Hybrid Synergy Drive |
2019 | Lexus kondigt de eerste elektrisch aangedreven Lexus, de UX 300e electric, aan |
2020 | Introductie Lexus UX300e electric |
2022 | Introductie Lexus RZ450e |
Hoe vindt u nu de perfecte laadpaal of wandlader voor uw elektrische Lexus? U bent zeker niet de enige met deze vraag. Bij de aanschaf van een laadstation voor uw Lexus komen immers allerlei zaken kijken. We zetten het voor u op een rijtje:
Eerst dient u een keus te maken over het type laadoplossing. U heeft de keuze uit een laadpaal en een wandlader. Welke voor u geschikt is hangt af van de beoogde laadplek van uw Lexus. Is dit in de buurt van uw huis, naast een muur? Dan is een wandlader hoogstwaarschijnlijk de beste optie. Bevindt de beoogde laadplek zich wat verder van uw huis, dan biedt een laadpaal uitkomst. Beeld bij twijfel in hoe de laadkabel zal komen te lopen. Vergeet hierbij niet rekening te houden met de plek van de laadaansluiting op uw Lexus, en met de leiding van de groepenkast naar de laadoplossing.
Een toekomstbestendige lader is een toekomstbestendige lader. Hiermee doelen we niet op de technische levensduur van uw toekomstige laadstation, maar op de mate waarin deze het laadvermogen van uw huidige Lexus én uw toekomstige elektrische voertuigen kan benutten. U heeft een lader nodig die minimaal over even veel AC-laadvermogen beschikt als uw Lexus. Aangezien een topmerk laadpaal/wandlader jarenlang meegaat, kan het helemaal geen kwaad om een lader met nóg meer AC-laadvermogen te kiezen. Zo weet u zeker dat u uw lader in de (nabije) toekomst niet hoeft te vervangen.
Hoe hoger het laadvermogen van uw lader, hoe meer dit eist van uw elektrische installatie. Kijk daarom goed of uw elektrische aansluiting over genoeg capaciteit beschikt.
Wilt u meerdere elektrische auto’s tegelijk opladen? Dan raden wij aan lader met een dubbele socket aan. Een lader met een enkele laadaansluiting voldoet als u hier geen behoefte aan hoeft. Ook bij deze keuze is het van belang dat u rekening houdt met uw toekomstige ‘wagenpark’.
Naast laders met een ‘gewone’ losse laadkabel, zijn er ook laders met een vaste laadkabel. Bij dergelijke laders zit de laadkabel permanent bevestigd aan het laadstation, waardoor het opbergen en opgraven van uw laadkabel tot de verleden tijd behoort. Ideaal, toch? In sommige gevallen wel, in sommige gevallen niet. Omdat dit type lader wat kwetsbaarder is raden we deze bijvoorbeeld niet aan voor gebruik op publieke plekken.
Online laders zijn laders die zijn uitgerust met een internetverbinding. Dankzij deze internetverbinding beschikken ze over tal van handige, slimme functies. Deze functies maken het laden nog efficiënter, voordeliger, duurzamer, gemakkelijker én veiliger.
Bevindt uw lader zich op een publieke plek? Dan doet u er verstandig aan te kiezen voor een laadpaal/wandlader met autorisatie-functie. Met zo’n functie voorkomt u namelijk dat anderen ongevraagd gebruik kunnen maken van uw laadstation.
Een ander voorbeeld van zo’n ‘slimme functie’ is een backoffice. Met een backoffice heeft u altijd inzicht in het laadproces, van de laadkosten tot de laadsnelheid. Bovendien is een backoffice, samen met een kWh-meter, vereist als u de kosten van het laadkosten wilt verrekenen met anderen.
Met een backoffice en gecertificeerde kWh-meter kunt u gemakkelijk de laadkosten verrekenen met anderen. Dit is ideaals u uw lader deelt met anderen of de kosten wilt verrekenen met uw werkgever.
Wist u dat de toekomstige lader van uw Lexus uw elektrische installatie kan overbelasten? Dit kan gebeuren als de lader tegelijk is ingeschakeld als andere grote energieverbruikers, zoals de wasmachine of vaatwasser. Gelukkig zijn veel laders uitgerust met Dynamic Load Balancing – een functie die automatisch het laadvermogen reduceert als dit dreigt te gebeuren.
Wilt u een laadpaal kopen voor uw Lexus? Dat doet u het beste bij Laaddirect. Ons aanbod bestaat uitsluitend uit A-merk laadoplossingen die geschikt zijn voor zowel particulier als zakelijk gebruik. Daarnaast zijn nagenoeg al onze laadstations als laadpaal óf wandlader te installeren. Zo heeft u maximale flexibiliteit. Ten slotte bieden wij ook een installatieservice aan – dat scheelt u een hoop tijd en gedoe. Heeft u nog vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.
Bespreek uw wensen met één van onze EV-Experts. Samen komen wij tot de ideale zakelijke laadoplossing.
Met SprayPay – Gespreid betalen is het mogelijk om uw bestelling in 12, 18, 24 of 36 maandelijkse termijnen te betalen. Wilt u eerder of extra aflossen? Dit kan altijd boetevrij. U heeft dus grip op de looptijd. Gespreid betalen is bij Laaddirect.nl mogelijk vanaf € 250,- en tot € 7.500,-.
Bedrag | Looptijd in maanden | Vaste rente | Bedrag per maand | Totaal bedrag | |
12 | 10% | ||||
18 | 10% | ||||
24 | 10% | ||||
36 | 10% |
Het gebruik van SprayPay is zeer eenvoudig. U kunt bij het afrekenen voor ‘SprayPay’ kiezen als betaalmethode. Hierna wordt uw aanvraag binnen enkele seconden door de betaalprovider SprayPay behandeld en u weet vrijwel direct of u in aanmerking komt voor een krediet. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, hoeft u alleen nog maar te wachten. SprayPay betaalt uw bestelling en wij sturen uw aankoop zo snel mogelijk naar u toe.
Gespreid betalen via SprayPay is mogelijk voor Nederlanders die in het bezit zijn van een Nederlandse bankrekening. Iedereen kan gespreid betalen aanvragen, maar de aanvraag wordt niet altijd goedgekeurd. Op basis van een aantal vragen over uw financiële situatie en een BKR toetsing wordt uw aanvraag beoordeeld door SprayPay. Aan de hand van deze gegevens wordt er bepaald of uw aanvraag wordt goedgekeurd.
Zodra SprayPay een bevestiging heeft ontvangen dat de bestelling is geannuleerd of volledig geretourneerd, vervalt de overeenkomst. U bent SprayPay dus geen geld meer verschuldigd. Als u slechts een deel van uw bestelling wilt annuleren of retourneren, wordt dit verrekend met het openstaande bedrag en wordt uw maandbedrag automatisch aangepast.
Een overeenkomst met SprayPay wordt altijd geregistreerd bij het BKR. Zolang alle maandelijkse termijnen op tijd worden betaald, heeft dit geen negatieve invloed op uw BKR-registratie. Wanneer u meer dan twee maanden niet aan de betalingsverplichting hebt voldaan, is SprayPay verplicht om dit door te geven aan het BKR. Dit kan wel gevolgen hebben voor toekomstige overeenkomsten.
Ja dat is mogelijk. U selecteert bij de productopties onder “Kies installatiepakket” de optie “Montage op locatie”.
De kosten en de werkzaamheden binnen dit montagepakket worden meegenomen in de gespreide betalingen middels SprayPay. Let er op, dat de kosten voor het eventuele meerwerk welke niet in het basis installatiepakket is inbegrepen door Laaddirect achteraf wordt na-gefactureerd. Deze factuur dient u direct in één keer aan Laaddirect te voldoen.
Wilt u er zeker van zijn dat alle kosten rondom de installatie worden meegenomen in de gespreide betalingen via SprayPay? Vraag dan een persoonlijke offerte aan via info@laaddirect.nl.
Betalingen via SprayPay zijn alleen mogelijk voor consumenten, het is niet mogelijk om een zakelijke order te betalen via SprayPay.